Es mor el cantant Enric Barbat, el sisè membre dels Setze Jutges

  • El funeral es farà demà a migdia al municipi menorquí de Sant Lluís

VilaWeb
Redacció
11.12.2011 - 16:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cantant gracienc Enric Barbat, membre dels Setze Jutges i integrant del moviment de la Nova Cançó, s’ha mort a seixanta-vuit anys a Menorca, on vivia des de la dècada de 1970. Barbat va tenir un atac de cor dissabte a migdia a casa seva, a Sant Lluís, el municipi on demà es farà a la una del migdia el funeral. Una de les últimes aparicions públiques seves va tenir lloc durant el lliurament, el 13 d’abril de 2007, de la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya al grup Setze Jutges per la seva contribució a la cultura catalana.

La distinció, se’ls va concedir per la contribució al coneixement de la cultura catalana, l’impuls al moviment de la Nova Cançó i la normalització de l’ús del català en el món de la música moderna durant la clandestinitat. El seu últim disc va ser ‘Camí de tornada’, editat el 2010, amb temes com ‘Temps opac’, ‘Viatge’ i ‘Aprenent’. Anteriorment havia publicat ‘El sac del nòmada’ (2007), ‘Camins privats’ (2005) i ‘Quatre’ (1983), entre més discs.

Nascut al barri de Gràcia de Barcelona el 1943, Barbat va ser el sisè dels setze jutges i va aportar al grup veu i guitarra des del debut, el 1963. Barbat s’havia estrenat a la Facultat de Dret de Barcelona amb la cançó titulada originalment ‘La sirena’, que el va animar a continuar cantant durant la dècada següent, de gran activitat professional i en què va escriure un centenar de temes que va interpretar en actuacions per tot el país, i també a Marsella, Tolosa, Madrid, París i Saragossa.

El 1970 va presentar un conjunt de recitals al Cine Alexis de Barcelona, sota la direcció artística de Joan de Sagarra i acompanyat pel baixista Jordi Clua. Posteriorment es va dedicar als tangos traduint-ne alguns al català, època que va tancar amb un disc i un espectacle (‘Tango’) amb Guillermina Motta.

Després de col·laborar amb artistes com Maria del Mar Bonet i Ovidi Montllor, Barbat es va retirar a Menorca, on va produir els últims discs, com ‘Núvols de setembre’ i ‘Rh+’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any