Quatre-cents ex-presoners polítics bascos criden a mobilitzar-se per aconseguir l’amnistia

VilaWeb
Redacció
11.12.2011 - 14:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Prop de quatre-cents ex-presoners d’ETA i d’organitzacions de l’esquerra independentista han exposat avui des del frontó del municipi guipuscoà d’Azpeitia que ‘el conflicte d’Euskal Herria ha de superar l’etapa de la repressió i el sofriment, una superació que ha de comportar la tornada a casa de tots els presoners i fugits’. També han llançat una crida a secundar la manifestació del 7 de gener a Bilbao en favor dels presoners polítics.

En la compareixença, on han assistit el portaveu de l’esquerra abertzale Joseba Permach, l’ex-dirigent d’ETA Eugenio Etxebeste ‘Antxon’, l’advocada Arantza Zulueta i l’ex-presoner Jon Agirre Aguiriano, els presents han considerat que ‘els fonaments i les conseqüències del conflicte coninuen vius i n’és una mostra la política penitenciària que porten a terme els estats espanyol i francès’. Per això han fet una crida a seguir la manifestació del 7 de gener a Bilbao, que ‘marcarà una frontera entre el passat i el futur’. ‘A partir d’aquell dia, la tornada a casa dels presos i fugits serà més a prop.’

La declaració d’avui té lloc l’endemà que el Col·lectiu de Presoners Polítics Bascos (EPPK) hagués anunciat per mitjà d’un comunicat que els seus set-cents membres han començat a demanar de manera individual i coordinada d’ésser traslladats a presons d’Euskal Herria, prop dels seus indrets d’origen. El comunicat també demana l’alliberament dels presoners malalts o que hagin complert tres quartes parts de la condemna.

Amb el títol ‘Presos bascos, a Euskal Herria ara‘, el text considera que la dispersió suposa ‘un atac que no podem permetre els agents i forces basques partidàries de la resolució democràtica’ i demana als estats una ‘resposta positiva’ i ‘sense demora’. També diu que mantenir la dispersió ‘suposa avui allargar el xantatge polític a aquest poble i entorpir el procés polític començat amb traves i atacs’, i assegura que amb el trasllat podran dur a terme ‘una aportació activa i positiva al procés polític a Euskal Herria’, desenvolupant debats, relacions i accions en ‘condicions polítiques adequades’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any