Demòcrates per Andorra escombra el Partit Socialdemòcrata de les parròquies

  • La cònsol major d'Andorra la Vella conserva el càrrec amb l'única victòria que no és de Demòcrates per Andorra · La participació ha baixat vuit punts respecte el 2007

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.12.2011 - 21:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les eleccions als comuns d’Andorra ha deixat un mapa de les parròquies gairebé d’un sol color. La formació creada per les eleccions estatals de l’abril amb la fusió d’antics partits, Demòcrates per Andorra (DA), ha guanyat sis dels set consells comunals en joc i ha escombrat del poder comunal el Partit Socialdemòcrata (PS). Tan sols Andorra la Vella ha resistit la tendència i ha confirmat la cònsol major actual, Rosa Ferrer, que es presentava pels Coalició d’independents per Andorra la Vella després d’haver abandonat el PS.

La participació s’ha situat en el 64,77% dels electors, vuit punts per sota de les eleccions als comuns anteriors, el 2007. Han participat 14.497 dels 22.381 ciutadans cridats a les urnes.

A Canillo, s’havia presentat tan sols una candidatura, la dels Demòcrates per Andorra, que ha obtingut 307 dels 569 vots escrutats. El vot en blanc s’ha fet sentir amb 239 vots.

A Encamp, DA, que es presentava amb Units pel Progrés, ha guanyat amb una majoria contundent del 72,83% dels vots, pel 27,17% del Partit Socialdemòcrata (PS). A Ordino, la coalició de DA amb Acció Comunal d’Ordino s’ha endut la victòria amb el 56,45% dels vots, davant del 28% dels Convergents d’Ordino, i el 15,55% del PS.

A la Massana, dues candidatures de l’òrbita de DA es presentaven per separat amb l’objectiu d’obtenir el suport oficial del partit la que aconseguís la victòria. La primera, Ciutadans Compromesos, s’ha imposat amb un 48,30% dels vots a la segona, Moviment Massanenc, que ha obtingut el 36,64%. El PS s’ha quedat en el 15,07%.

A Andorra la Vella, la formació encapçalada per l’actual cònsol major, Rosa Ferrer, Coalició d’independents per Andorra la Vella, s’ha endut la victòria amb 38,45% dels vots. Els segons, a poca distància, han sigut els DA, amb el 36,44%. I els últims, el PS amb un 25,11%, després d’haver perdut la cap de llista i, per tant, la institució més gran que governava.

A Sant Julià de Lòria, DA s’ha endut el comú amb el 64% des vots, davant del 36% del PS. I a Escaldes-Engordany, la victòria també ha estat per DA, amb un 69,57% dels vots, contra el PS, amb un 30,43%.

Sistema electoral

El sistema electoral comunal andorrà afavoreix rotundament els partits grans i, per tant, el bipartidisme. La candidatura que obté la primera posició s’enduu la meitat dels consellers del comú. L’altra meitat es reparteix proporcionalment entre totes les llistes, incloent-hi la més votada, a raó del nombre de vots. D’aquesta manera, la candidatura més votada, encara que sigui per un sol vot i lluny del 50% dels vots, obté automàticament la majoria absoluta. L’elecció del cònsol major i del cònsol menor, la fan després els consellers del comú electes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any