Londres dóna 48 hores al personal diplomàtic iranià perquè marxi

  • El govern britànic retira el personal de l'ambaixada a Teheren, que ahir fou assaltada

VilaWeb
Redacció
30.11.2011 - 15:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Afers Estrangers britànic, William Hague, ha ordenat el tancament de l’ambaixada d’Iran a Londres i l’expulsió de tot el personal diplomàtic. Els ha donat quaranta-vuit hores perquè marxin. És la reacció del govern britànic a l’assalt ahir de l’ambaixada britànica de Teheran per part d’un grup d’estudiants, que va cremar-ne les banderes, va trencar-ne els vidres i va destruir-ne força documents. Avui al matí el personal ha començat a ser evacuat.

La reacció del govern del Regne Unit va ser, ahir al vespre, de dir que els fets eren ‘molt greus’ i de responsabilitzar-ne el govern iranià, per una fallada en la seguretat. William Hague va recomanar als seus ciutadans que no anessin a l’Iran i, als que ja hi són o hi estan, que no no sortissin de casa.

Vista la reacció, el govern iranià va afanyar-se a calmar la situació dient que vetllaria per la seguretat tant de l’ambaixada britànica com dels treballadors.

Els fets són, succintament, aquests: ahir a migdia, després d’una manifestació contra la ‘política hostil’ del Regne Unit envers l’Iran, un grup d’estudiants van assaltar l’ambaixada. Van cremar-ne la bandera britànica, van trencar-ne els vidres, van destruir-ne força documents, i, segons la televisió estatal IRIB, també hi van tirar còctels molotov, que van incendiar una part de l’edifici. Els treballadors de l’ambaixada van poder fugir per una sortida secundària. La policia es va mobilitzar ràpidament i hi va haver topades importants, però no va ser fins a última hora del dia que les forces de seguretat van reeixir a controlar el complex.

L’assalt és molt més que una anècdota, com sigui que la relació del Regne Unit amb l’Iran és molt delicada: la setmana passada el govern britànic va proposar noves sancions contra l’Iran per raó del programa nuclear i va suspendre totes les transaccions financeres amb els bancs iranians, incloent-hi el Banc Central de l’Iran. I fa dos dies el parlament iranià va rebaixar les relacions amb el Regne Unit a la mínima, fet que sol implicar la retirada dels ambaixadors. A més, l’Iran commemora aquests dies el primer aniversari de la mort del científic nuclear Majid Shahriari, que les autoritats consideren que fou assassinat pels serveis secrets israelians, amb la col·laboració dels serveis britànics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any