Facebook cedeix

  • El govern nord-americà força la companyia a canviar la política de privacitat · Facebook es compromet a deixar que els usuaris decideixin com s'han de compartir les dades personals

VilaWeb
Redacció
30.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La gran xarxa social Facebook ha acabat cedint. Les diligències de la Comissió Federal de Comerç (FTC), que retreu a la companyia que viola les seves pròpies promeses sobre la confidencialitat dels usuaris, han imposat un acord en el qual, per primera vegada, ‘Facebook respon a les acusacions d’enganyar els consumidors assegurant que deixarà que els usuaris decideixin sobre la privacitat de les dades personals’.

‘Segons el reglament acordat, Facebook adoptarà mesures per a assegurar que respecta les seves pròpies promeses… [com les de] sol·licitar el consentiment explícit dels usuaris abans de compartir-ne les dades més enllà de les opcions de confidencialitat establertes’, diu aquest comunicat de l’FTC.

Tot va començar l’any 2009, quan unes quantes associacions d’usuaris van denunciar Facebook a les autoritats nord-americanes competents pels canvis de política de privacitat de la companyia. Per exemple, el d’oferir un grau molt baix de confidencialitat a l’usuari, que contrastava amb una gran exposició de totes les dades. L’octubre del 2010 un reportatge del diari Wall Street Journal va tornar a posar de manifest la manca de privacitat de Facebook i l’ús fraudulent que feia de les dades dels usuaris.

Facebook se sotmetrà a avaluacions periòdiques de les seves pràctiques de privacitat durant vint anys

L’acord prohibeix a Facebook que faci ‘futurs reclams enganyosos sobre la privacitat’, i li exigeix que ‘obtingui autorització dels usuaris abans de canviar la manera de compartir les dades’; també l’obliga a sotmetre’s a ‘avaluacions periòdiques de les pràctiques de privacitat, fetes per auditors independents, durant els vint anys vinents’.

‘Control total’

En un apunt al seu bloc, el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, assegura que la companyia s’ha compromès a proporcionar als usuaris un ‘control total’ d’allò que és compartit i amb qui: ‘M’he compromès a fer de Facebook la companyia capdavantera en transparència i control de la privacitat.’ I recalca que Facebook ha instituït dos llocs nous de l’equip directiu perquè vetllin aquest aspecte: el cap de política de privacitat (Erin Egan) i el responsable de privacitat de productes (Michael Richter).

Ara cal veure quan Facebook aplicarà aquest acord i com.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any