David Cameron endura la vaga més important d’aquests últims trenta anys

  • El sector públic torna al carrer per contestar la reforma de les pensions del govern britànic

VilaWeb
Redacció
30.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Regne Unit viurà avui una nova jornada de vaga que pot paralitzar el país. La trentena de sindicats que hi donen suport compten que dos milions de treballadors del sector públic secundaran la protesta contra la reforma de les pensions; concretament, que la vaga sigui important a les escoles, als hospitals, als jutjats i al transport.

 

Preveient que la vaga afectaria els aeroports, l’operador de Heathrow ja ha demanat a les aerolínies que reduïssin a la meitat el nombre de viatgers per evitar el col·lapse. Per una altra banda, com que el govern estima que uns 20.000 agents d’immigració dels aeroports secundaran la vaga, ha reclutat funcionaris que els vulguin substituir. I David Cameron no descarta de recórrer a l’exèrcit en cas que ho consideri necessari.

Aquesta no és pas la primera vaga contra la reforma de les pensions que fan els funcionaris, que ja van sortir al carrer a principi d’estiu. Ara, sí que pot ser la més multitudinària; els sindicats, entre els quals hi ha el principal del sector públic, Unison, i el més important del Regne Unit, Unite, la presenten com la més important des del 1979, llavors de ‘l’hivern del descontentament’, que va obligar el govern laborista a convocar unes eleccions que portaren Margaret Thatcher al poder.

La reforma de David Cameron proposa d’endarrerir l’edat de jubilació, augmentar les contribucions individuals i reduir la pensió de la jubilació, que sortirà d’una mitjana de tots els anys treballats, i no pas de l’últim salari.

Els sindicats consideren injusta la reforma per molt que el govern la defensi. Ara, aquest va presentar a principi de novembre una nova oferta, segons la qual la jubilació als seixanta-set no afectarà els funcionaris que es jubilaran aquesta dècada, però critica que la vaga arribi es faci ara i lamenta les pèrdues milionàries que causarà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any