El comitè d’empresa de TVC diu que la retallada ‘travessa la línia vermella’

  • Avisa que es qüestiona el model actual i demana al govern si la mesura respon 'a compromisos amb sectors privats' · La CCMA ha de reduir la despesa en 61 milions d'euros

VilaWeb
Redacció
26.11.2011 - 20:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comitè d’empresa de Televisió de Catalunya ha dit que l’ajust econòmic a la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals (CCMA) ‘ha travessat la línia vermella’ i per això demana al govern que aclareixi ‘si la retallada obeeix a necessitats pressupostàries o als compromisos amb els sectors mediàtics privats’. El comitè d’empresa respon així a l’anunci fet ahir pel portaveu del govern, Francesc Homs, de reduir el pressupost de la CCMA fins als 260 milions d’euros, un 13,3% menys que l’any passat i de suprimir dos canals de TVC.

Si la directora de TVC, Mònica Terribas, deia ahir que ‘el contracte programa de futur no es correspon amb el model actual de TVC’, avui el comitè d’empresa també ha afirmat que ‘la retallada del 13% en l’aportació de la Generalitat als pressupostos de la CCMA qüestiona el model’ actual de televisió pública catalana, ‘per més que assegurin garantir els llocs de treball’.

En aquest sentit, el comitè d’empresa diu que no n’hi ha prou de garantir l’estabilitat de la plantilla: ‘Si es fan inviables econòmicament els nostres mitjans públics, el pas següent serà que es faci inviable el projecte, i per tant, afectarà la gent que el fem possible’.

A més, demana que el govern digui si la mesura respon a una necessitat pressupostària o bé ‘als compromisos de la coalició que el sustenta amb sectors mediàtics privats’. Segons que afirma, els grups privats ‘des de fa anys ataquen la confiança que ens fa el poble de Catalunya, com demostren els índexs d’audiència’. Fa referència expressa al grup Godó i al diari La Vanguardia, que publica un article sobre els salaris dels treballadors de TV3 mentint ‘descaradament i deliberada’, segons el comitè d’empresa.

Per tot plegat, insta el govern a ‘demostrar si manté el compromís amb el país, la llengua i la cultura’, els tres eixos que guien la tasca dels mitjans públics de la CCMA.

Oposició del Col·legi, grups de periodistes i ERC

També s’han pronunciat sobre l’anunci fet ahir el Col·legi de Periodistes, el Grup de Periodistes Ramon Barnils i el Sindicat de Periodistes de Catalunya, que han criticat el pla d’ajustament presentat pel govern i han defensat els mitjans públics catalans.

A més, un grup de treballadors de Catalunya Ràdio i TVC han començat una campanya en defensa del servei públic i han creat la plataforma TV3Teva.

Per la seva banda, ERC, que també s’ha oposat a la proposta, ha demanat al govern que ‘revisi a l’alça’ el pressupost de TV3 per no posar en perill l’actual model públic.

Al Parlament

El govern aposta perquè TVC redueixi dos canals, passant de sis a quatre, bo i mantenint la plantilla de la CCMA. El portaveu del govern, Francesc Homs, ho va dir en la comissió parlamentària de control de la Corporació, on va precisar que la retallada del 15% del pressupost d’enguany no es complirà: es va passar de 350 milions a 300 però les despeses finals són de 321. A més, per al 2012 hi ha prevista una nova reducció del 13,3% per passar de 300 milions a 260.

La directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, va respondre que amb el nou pressupost, TV3 deixaria d’emetre la lliga de futbol en obert. ‘Amb aquest pressupost, no hi haurà futbol en obert. TV3 renunciarà a la lliga de futbol’, va dir Terribas al parlament. A més, Terribas va declarar: ‘És evident que no es correspon amb el model de televisió que hem defensat nosaltres’.

Els grups parlamentaris presents a la sala de la comissió on el portaveu del govern i la directora de TVC s’acabaven d’interpel·lar van opinar sobre la retallada. Per una banda, CiU i PP van recolzar el pla del govern, mentre que ICV, PSC i SI van criticar fermament la retallada perquè afectarà la qualitat del servei. En canvi, el representant d’ERC, Carmel Mòdol, va oferir al govern retirar l’esmena a la totalitat del seu grup a la llei de reforma de la CCMA a canvi que el govern es faci enrere en la retallada. Homs es va mostrar obert a parlar-ne i va afirmar que l’oferiment ‘ens satisfà molt i a vostès els honora’.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any