La retallada a TVC toca la fibra a la xarxa

  • La CCMA ha de reduir la despesa en 61 milions d'euros · Terribas es revolta contra el model que proposa el govern · La xarxa esclata amb les etiquetes #joTV3 i #salvemTV3

VilaWeb
Pere Cardús
26.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘És normal que TV3 obri el TN amb les retallades a TV3 i dediqui al tema un quart d’hora?’, es pregunta el periodista de la Vanguardia Francesc Marc Àlvaro amb una piulada al Twitter. ‘No és notícia que l’eina vertebradora i cohesionadora més important del país rebi una sotragada que pot ser mortal?’, li respon el també periodista de TV3 i president del Grup Barnils, David Bassa. És el començament d’un dels molts debats a la xarxa que ha provocat l’anunci del govern sobre la retallada de 61 milions d’euros al pressupost de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual (CCMA) per l’any vinent.

El debat va tardar ben poc a instal·lar-se a la xarxa, especialment al Twitter. Milers de missatges van córrer cap a totes bandes amb les etiquetes #joTV3 i #salvemTV3. Molts professionals de la televisió i la ràdio públiques catalanes van mostrar la seva decepció per la decisió del govern i, una bona part, ho va fer repetint les frases de resposta de Terribas.

Com dèiem, el xoc entre un periodista del Grup Godó i un de la Corporació mostra una part del sentit d’aquest debat. Francesc Marc Àlvaro es pregunta, fent-ne còpia a David Bassa, si els treballadors de TV3 ‘són intocables’. I va afegir: ‘El que és mortal és externalitzar el que podria fer gent de la casa’. La resposta de Bassa no es fa esperar: ‘Qui ha parlat dels treballadors? El que perilla és el model, i si el model cau, el país trontollarà’. Però Àlvaro insisteix: ‘Altres coses posen el model en perill. Parlem de productores que fan el que hauria de fer gent de la casa?’. Bassa li pregunta si això de les productores s’arregla tancant canals que ‘són l’única oferta temàtica en català que hi ha al món’. El de la Vanguardia respon contundent: ‘Benvolgut amic, t’has assabentat que el govern de Catalunya les passa putes cada mes per pagar les nòmines?’.

La piulada és diversa i amb prou matisos per no empaquetar-les totes en un titular. Molts dels missatges destaquen el factor integrador i de construcció nacional de TV3. Per exemple, en Tian Riba pensa que ‘aquest país ja no existiria sense TV3’, o en Carles Costa, que diu: ‘He crescut amb TV3, he après català amb TV3, m’he format amb TV3 i bona part dels meus referents audiovisuals són de TV3. Dia trist.’ Enric Nomdedeu alça la veu des del País Valencià i es pregunta si quan es pugui tornar a veure TV3 encara existirà. I Pau Comes suggereix que es podria posar un comptador de l’espoliació fiscal durant l’entrevista que li ha de fer Terribas al president Artur Mas la setmana vinent. També en Queco Novell s’expressa: ‘Van mal dades… Ajust a TV3’. La pluralitat de la piuladissa sobre la decisió del govern és difícil de resumir, però la notícia ha tocat la fibra.

Al Parlament

El govern aposta perquè TVC redueixi dos canals, passant de sis a quatre, bo i mantenint la plantilla de la CCMA. El portaveu del govern, Francesc Homs, ho va dir en la comissió parlamentària de control de la Corporació, on va precisar que la retallada del 15% del pressupost d’enguany no es complirà: es va passar de 350 milions a 300 però les despeses finals són de 321. A més, per al 2012 hi ha prevista una nova reducció del 13,3% per passar de 300 milions a 260.

La directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, va respondre que amb el nou pressupost, TV3 deixaria d’emetre la lliga de futbol en obert. ‘Amb aquest pressupost, no hi haurà futbol en obert. TV3 renunciarà a la lliga de futbol’, va dir Terribas al parlament. A més, Terribas va declarar: ‘És evident que no es correspon amb el model de televisió que hem defensat nosaltres’.

Els grups parlamentaris presents a la sala de la comissió on el portaveu del govern i la directora de TVC s’acabaven d’interpel·lar van opinar sobre la retallada. Per una banda, CiU i PP van recolzar el pla del govern, mentre que ICV, PSC i SI van criticar fermament la retallada perquè afectarà la qualitat del servei. En canvi, el representant d’ERC, Carmel Mòdol, va oferir al govern retirar l’esmena a la totalitat del seu grup a la llei de reforma de la CCMA a canvi que el govern es faci enrere en la retallada. Homs es va mostrar obert a parlar-ne i va afirmar que l’oferiment ‘ens satisfà molt i a vostès els honora’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any