Cultura cessa Dolors Lamarca al capdavant de la Biblioteca de Catalunya

  • El mateix dia se sap que Josep Serra serà el nou director del MNAC en substitució de Teresa Ocaña

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
M.S.
24.11.2011 - 21:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El departament de Cultura convocarà un concurs públic per trobar un nou director per a la Biblioteca de Catalunya, que substitueixi l’actual directora, Dolors Lamarca, que ha dirigit la institució els darrers set anys. En aquest temps, Lamarca ha convertit la Biblioteca de Catalunya en un centre de referència. Però ara denuncia que Cultura vol deixar la biblioteca amb un pressupost de 8.165.000 euros de cara al 2012, que suposa l’11,9% menys que el 2011, i que arriba a ser de fins el 35% menys des del 2008. Així ho ha avançat l’edició catalana del diari El País.

El malestar dins la Biblioteca de Catalunya no és d’ara: abans de l’estiu, un episodi gens anecdòtic va fer saltar l’alarma de Dolors Lamarca quan, en el primer esborrany de la Llei Omnibus, la institució perdia la categoria jurídica d’entitat autònoma i passava a dependre de la nova Agència del Patrimoni Cultural. Dies després el departament de Cultura rectificava.’

Josep Serra, nou director del MNAC, en context de cessaments i dimissions

El cessament de Dolors Lamarca al capdavant de la Biblioteca de Catalunya coincideix amb l’anunci del nou director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), en substitució de Teresa Ocaña. Tot plegat, en context de cessaments i dimissions al capdavant de centres culturals: el primer cessament que va trascendir en l’àmbit de les infrastructures culturals va ser el d’Ocaña; i a primers de novembre va arribar la dimissió de deu dels onze membres del CoNCA. Seran substituïts per altres membres i s’elegirà nou president un cop el Parlament de Catalunya hagi aprovat la reforma de la Llei del CoNCA i s’hagi elaborat el reglament.

També fa pocs dies s’ha confirmat  que el filòsof i periodista Josep Ramoneda no continuarà com a director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) al 2012. Ramoneda va assumir el càrrec des de la creació del centre el 1994. No se sap oficialment encara qui el substituïrà. Havia sonat amb força el nom de Francesc-Marc Àlvaro, però el periodista ho ha negat ‘taxativament’. També es parla d’Agustí Colomines, però l’historiador ha negat a VilaWeb que vulgui dirigir el centre: ‘Tinc interès pel CCCB, perquè recuperi un catalanisme cosmopolita, però no tinc interès per dirigir-lo.’

També ha sonat per substituir Ramoneda el director de l’edició catalana del diari El Mundo, Alex Salmon. Perquè el CCCB depèn de la Diputació de Barcelona que des de les eleccions autonòmiques ha canviat de color polític: la presideix el convergent Salvador Esteve, n’és vice-president primer el dirigent popular Alberto Fernéndez Díaz, i l’àrea de Cultura es troba repartida entre CiU i PP.

A diferència d’altres institucions, el director del CCCB no es tria per concurs de mèrits. És per això que set-cents professionals de la cultura han signat una carta (pdf) dirigida al president de la Diputació de Barcelona on demanen que el nou director s’elegeixi per concurs. També avui els treballadors del centre han fet públic un breu comunicat on es manifesten en la mateixa direcció.

El relleu del director del CCCB és una peça que en mou d’altres per una doble estratègia de la conselleria de Cultura. Per una banda, es parla d’una reorganització de l’espai que ocupa el CCCB i el MACBA: El Museu d’Art Contemporani voldria ocupar una part del CCCB per mostrar en condicions el nou fons que s’ha ampliat amb la col·lecció de la Fundació La Caixa. I, per altra banda, cal tenir en compte també, el projecte del conseller Mascarell de crear un gran ‘hòlding cultural’ format pel CCCB, el MACBA, la Filmoteca i l’Arts Santa Mònica. Però sobre aquesta idea Mascarell no ha aconseguit un consens ampli: ni el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ni la Fundació MACBA comparteixen el projecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any