Dos joves empresaris es neguen a pagar impostos a l’estat

  • Comencen una campanya perquè s'hi adhereixen totes les empreses i entitats que també ho vulguin fer

VilaWeb
Redacció
17.11.2011 - 11:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Andreu Bartolomé i Maria Casademunt tenen un restaurant a Siurana, i ara han anunciat que faran insubmissió fiscal, perquè consideren que Catalunya no pot seguir el camí de submissió i espoli actual. L’any que ve ja no pagaran els impostos a l’estat espanyol, no atendran la documentació d’hisenda, i ingressaran els diners en un dipòsit (vídeo explicatiu). Fan una crida perquè més ciutadans, empreses i entitats s’hi sumin, i es proposen de convèncer-ne 10.000 d’aquí al gener.

‘El punt d’inflexió va ser el juny de l’any passat amb la sentència del Tribunal Constitucional. Això va set molt greu. I ha passat un any, però no ha canviat res’, diu Andreu Bartolomé, propietari del restaurant Els Cingles de Siurana. Explica a VilaWeb què s’han proposat amb aquesta iniciativa: ‘No amaguem que hi ha un risc, però també alertem del risc que corre el país, i a mi això sí que m’espanta’.

D’entrada, invertirem els impostos en un dipòsit, i donarem fe notarial conforme hem pagat aquests diners. Ja veurem si accepten aquest argument, que és molt probable que no. Si és així, si ens diuen que no hem pagat, estarem en les mateixes condicions que les empreses que hi ha ara que no paguen perquè no poden. Aleshores començaria un procés llarg, ben bé d’un any, per procedir a un embargament. Durant aquests temps sempre seríem a temps de pagar la quantitat que deuríem, que l’estat ens cobraria amb un interès del 5% per la demora. Però intentem pactar amb alguna entitat financera un interès pròxim a aquest, d’al voltant del 4%’.

‘Amb 10.000 adherits no hi haurà marxa enrere’

L’Andreu i la Maria esperen que no calgui arribar a aquest punt, a haver de pagar finalment aquests diners a l’estat, perquè confien que aleshores ja hi hagi una gran quantitat d’empreses que també ho facin, i que entitats prou importants al país, com Òmnium, els facin costat. ‘Ens hem assessorat i ens han dit que si arribem a deu mil persones fiscals que facin insubmissió, ja no hi haurà marxa enrera’. Per sumar i comptar les adhesions, disposen d’aquest formulari a la seva web, on també ofereixen un full de recollida de signatures (PDF), on demanen nom i cognoms, DNI i correu electrònic.

Han contactat amb entitats i associacions, algunes de les quals s’han compromès a afegir-se a la iniciativa quan s’hagi arribat a aquesta xifra crítica dels 10.000 adherits. ‘Però hi ha associacions que estan un punt massa lligades al govern com per iniciar ells aquest pas’, reconeix. Ara, quan tot just han començat a difondre la proposta, han reunit mig centenar d’adherits. I si no hi arriben? ‘Si no és així, voldrà dir que potser encara no ha arribat l’hora, però nosaltres seguirem i assumirem sols les conseqüències’, diu l’Andreu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any