Contra l’oblit del cas 4F

  • Un grup de periodistes en prepara un documental · El cas revifa a la xarxa, que demana que es reobri · Dissabte hi ha convocada una manifestació

VilaWeb
Redacció
10.11.2011 - 17:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conegut com a cas 4F, en què quatre persones van ser condemnades quan el 2006 un policia de Barcelona va resultar ferit durant una càrrega davant d’una casa ocupada on s’hi feia una festa, continua ben present. A la xarxa (amb l’etiqueta #desmontaje4F), molta gent reivindica que s’aclareixin els fets i han convocat una manifestació per a dissabte. A més, un grup de periodistes prepara un documental. El 4F revifa sobretot des que, fa un mes, el cas va donar un gir.

El passat 19 d’octubre, dos agents de la guàrdia urbana van ser condemnats a presó per tortures a un noi. Eren els mateixos dos agents que havien testificat en el cas del 4F i en la declaració dels quals es basava la condemna als encausats, que sempre han negat les acusacions.

Els fets es remunten al 4 de febrer de 2006, durant una càrrega en què un agent de la guàrdia urbana va resultar ferit de gravetat per l’impacte d’un objecte al carrer Sant Pere Més Baix. En un primer moment, fins i tot el batlle Joan Clos va explicar la versió segons la qual l’agent havia rebut l’impacte d’un test que havia caigut des d’un balcó. Però hores més tard es va canviar la versió i es va afirmar que la ferida havia estat causada per una pedra llançada des del carrer. Quatre persones van ser detingudes per aquest cas: Juan Pintos, Alex Cisterna, Rodrigo Lanza (que porta quatre anys a la presó) i Patricia Heras. Totes quatre han defensat sempre la seva innocència i una d’elles, Patricia Heras, que no era acusada de l’agressió sinó de llançar una tanca contra la policia, es va suicidar el passat abril a casa seva, abans de tornar a la presó a dormir. Amnistia Internacional havia denunciat el cas i les tortures patides pels tres detinguts principals. I Patricia Heras també havia denunciat maltractaments.

El fet que ara s’hagi condemnat els dos policies que van testificar en el cas 4F ha portat companys i familiars dels encausats a demanar que s’aclareixi què va passar. També ‘per protestar contra el muntatge policíac en relació al cas’ s’ha convocat una manifestació per a aquest dissabte, que sortirà a les 18.00 del Forat de la Vergonya. A més a més, un grup de periodistes s’ha proposat de fer un documental ‘que pretén donar a conèixer la veritat sobre el cas 4F’, i per això han posat el projecte a la plataforma de micro-mecenatges Verkami.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any