El cas Palma Arena acorrala Urdangarin

  • Pot ser encausat per malbaratament, falsedat documental, frau a l'administració, suborn i tràfic d'influències

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge José Castro, instructor del cas Palma Arena, investiga si Iñaki Urdangarin i el seu soci Diego Torres van fer servir societats per apoderar-se de fons públics, segons la interlocutòria (pdf) que ahir van fer pública diversos mitjans. El jutge i la fiscalia sospiten que van crear un entramat de societats amb què desviaven fons públics i privats, que rebia l’Institut Nóos, del qual Urdangarin i Torres van ser presidents. Si el jutge encausa Urdangarin per malbaratament, falsedat documental, frau a l’administració, suborn i tràfic d’influències, pot ser condemnat a quinze anys de presó.

Segons la interlocutòria del jutge, l’Institut Nóos funcionava de la següent manera: es fixaven uns preus desmesurats, i després de rebre els fons públics, l’institut simulava la contractació de serveis ficticis o presumptament facturats per un import superior al servei prestat de debò. Aquests diners públics ‘acabaven a mans de les mercantils controlades per Diego Torres i Iñaki Urdangarin’. De fet, Torres ja va ser encausat pel jutge aquest estiu.

La policia demana informació al govern valencià

D’una altra banda, dilluns uns quants agents de la policia espanyola es van presentar a la seu de la conselleria de la Presidència del govern valencià i també a la seu de la Ciutat de les Arts i de les Ciències per demanar, per ordre del jutge instructor del cas, els contractes de l’empresa d’Urdangarín i les factures.

L’oposició denunciarà a la fiscalia una presumpta connexió ‘valenciano-balear’ en la investigació

Esquerra Unida (EUPV) va confirmar ahir la seva intenció de dur a la fiscalia anticorrupció la informació sol·licitada al govern sobre contractes amb l’Instituto Nóos, investigat en el cas Palma Arena. El diputat a les Corts, Ignacio Blanco, va dir als mitjans que la formació confia rebre els documents per conèixer ‘com s’ha gestionat un tema que fa molt mala olor i que recorda la connexió valenciano-balear de la corrupció’. Per la seva banda, Compromís va mostrar una foto en la qual es pot veure el Urdangarín amb l’ex-president Camps, la batllessa de València, Rita Barberá, i els aleshores consellers Esteban González Pons i Rafael Blasco. Enric Morera va oferir-se a lliurar tota la documentació que tenen sobre l’Instituto Noós a la fiscalia o al jutge investigador.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any