La mort té un preu

  • Els alts costos dels serveis funeraris tradicionals incrementa la donació de cossos a la ciència

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un dels factors amb els quals ha coincidit l’augment de donació de cossos a la ciència és la crisi econòmica. Tot i que l’altruisme i l’eliminació de tabús és el motiu principal per donar el cos, la situació econòmica ha influït en les alternatives al clàssic enterrament els darrers anys. Diferents indrets d’Espanya com Saragossa, Granada, Valladolid o Salamanca s’han fet eco d’aquest fet d’un temps ençà.

Un servei com el de l’enterrament suposa un cost no inferior a 2.000 euros i, a Barcelona, registra els preus més alts amb unes tarifes de gran varietat, però no gaire adients pels temps que corren. Segons la responsable tècnica del Servei de Donació de Cossos i Sala de Dissecció de la Universitat de Barcelona, Nieves Cayuela, a València, important zona de donants espanyola, molts turistes i estrangers que moren a la zona de Llevant, donen el seu cos per tal d’estalviar-se el cost de la repatriació.

Als costos obligatoris de tràmits burocràtics s’han de sumar els de l’adquisició del fèretre i la qualitat d’aquest, la preparació del cos i la cerimònia (a gust del consumidor), el transport en cotxe fúnebre i les flors i els complements com corones, el preu de les quals oscil·la entre els 150 i els 300 euros. No és casualitat, doncs, que altres recursos com la incineració hagin augmentat tant en demanda des del començament de la crisi. 2008 va ser un any clau durant el qual es va registrar un 30% d’incineracions del total de morts a Espanya segons dades de l’Instituto Nacional de Estadística (INE). Aquestes xifres han anat augmentant i, l’any passat, a diferents llocs de l’Estat com a Cantàbria o Madrid van tornar a ser notícia.

Ara bé, tot i l’estalvi de gairebé un 50% del preu que suposa la incineració respecte a l’enterrament, continua éssent una quantitat elevada d’uns 1000 euros de mitjana. No sembla tampoc casualitat, doncs, que la quantitat de cossos donats a la ciència hagi augmentat paral·lelament a la cremació els darrers anys. I a Catalunya ho sembla menys si tenim en compte que és el territori més car de l’Estat on realitzar un enterrament o una incineració i la mitjana de la seva taxa de mortalitat no ha variat gairebé des del 1975, segons dades del Departament de Salut de la Generalitat.


Uploaded with ImageShack.us

La mortalitat a Catalunya és manté des de 1975.

 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any