Otegi: ‘La societat basca té la clau del seu futur’

  • Pernando Barrena llegeix una carta seva en en míting d'Amaiur · El líder empresonat emplaça PSOE i PP a reconèixer el dret de decidir

VilaWeb
Redacció
06.11.2011 - 00:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El dirigent de l’esquerra abertzale Arnaldo Otegi, condemnat a deu anys de presó pel cas Bateragune, va participar ahir, mitjançant una carta llegida per Pernando Barrena, en un míting d’Amaiur. ‘La societat basca té la clau del seu futur’, diu a la carta, recordant que sense violència ara cal que ‘es normalitzi l’escenari polític’.

‘La pau i normalització encara no han arribat a Euskal Herria’, diu, i emplaça a PP i PSOE a reconèixer el dret d’autodeterminació. ‘Les armes d’ETA han callat per sempre, però l’estat espanyol i el francès continuen negant el dret d’Euskal Herria a existir com a nació’, diu.

A la carta, llegida davant les aproximadament 2.500 persones que van assistir al míting d’Amaiur, Otegi demana l’acostament i posterior excarceració dels presos d’ETA. ‘És curiós veure com, després de tants anys de sentir que ETA i només ETA era el problema, l’anunci de cessament definitiu de la violència no hagi caigut bé al PSOE i el PP’, diu.

Per Otegi, també resulta curiós veure com ‘els que fan el discurs de vencedors i vençuts no poden dissimular cares llargues, tristos, de grans derrotats, car estan assumint la seva derrota política’ i per això ‘es dediquen a donar llargues i posar traves’.

‘Ja no hi ha excuses que valguin’, assevera Otegi, que insta a no ‘parapetar-se en l’acció armada d’ETA’ per a continuar fent ‘imposició gratuïta’ i la negació del dret d’autodeterminació.

L’ex-dirigent de Batasuna subratlla en l’escrit que els passos fets per l’esquerra abertzale han de servir per obrir i potenciar nous espais de confrontació amb els estats espanyol i francès, cosa que segons la seva opinió només serà possible si són capaços  ‘d’aglutinar més i més força sobiranista en acció i d’obtenir un suport electoral massiu’.

Arnaldo Otegi va ser condemnat juntament amb Rafa Díez Usabiaga i tres persones més a mitjan de setembre, acusats de partinença a banda armada en grau de dirigents per haver participat en el projecte Bateragune. Un projecte, paradoxalment, que des de diversos sectors s’ha definit com l’embrió de l’actual escenari de pau al País Basc.

A més de candidats d’Amaiur del País Basc i Navarra, al míting hi van assistir membres de l’esquerra abertzale com Rufi Etxeberria, i el secretari general d’EA, Peio Urizar, el coordinador general d’Aralar, Patxi Zabaleta, i el dirigent d’Alternatiba, Oskar Matute.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any