Sis astronautes ‘tornen’ de Mart

  • Els voluntaris que es van tancar en una càpsula espacial prop de Moscou per a simular un viatge a l'estrella vermella en surten avui després de 520 dies

VilaWeb
Redacció
04.11.2011 - 10:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 2 de juny de l’any passat els astronautes Romain Charles, Diego Urbina, Wang Yue, Sukhrob Kamolov, Alexei Sitev i Alexandr Smoleevski van entrar en una càpsula espacial de dos-cents metres quadrats (gràfic) amb l’objectiu de no sortir-ne durant cinc-cents vint dies. La tercera prova duta a terme a les instal·lacions de l’Institut Rus de Problemes Biomèdics prop de Moscou, per preparar humans a aguantar un viatge tripulat d’anada a Mart i tornada, es completa avui amb la sortida dels sis astronautes de la càpsula (en directe).

Amb l’experiment es volien obtenir dades experimentals sobre l’estat de salut i la capacitat de feina i organització d’un grup humà per a romandre molt de temps en condicions d’aïllament en un entorn hermèticament tancat.

Durant aquest any i mig tancats, la mitja dotzena de tripulants han viscut com si fossin a l’Estació Espacial Internacional, fent tasques de manteniment, experiments científics i exercicis diaris. Per aguantar emocionalment els condicionants psicològics i la tensió previsibles en un aïllament tan llarg, han disposat de l’EARTH, un mòdul de psicologia assistida per ordinador desenvolupat per un grup d’investigadors de l’institut valencià I3BH.

El programa internacional Mars 500, en què participen agències espacials d’Alemanya, Europa, Itàlia, Nord-amèrica i Rússia i molts organismes i centres universitaris de tot el món, planifica des del 2007 tot de simulacions per a preparar el terreny de futurs vols interplanetaris tripulats. El que s’ha acabat avui era el tercer experiment. El primer, de catorze dies, es va fer del 15 al 29 de novembre de 2007, i el segon, de cent cinc dies, del 31 de març al 14 de juliol de 2009.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any