Rosell i l’avió que l’esquitxa en un nou cas de corrupció al Brasil

  • Laporta diu a VilaWeb que 'Rosell ha de donar explicacions perquè s'embruta la imatge del Barça' i que és 'greu i lamentable que el president del Barça sigui investigat per frau fiscal, suborn, emblanquiment de diners i corrupció al Brasil'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president del FC Barcelona, Joan Laporta, demana a Sandro Rosell que doni ‘explicacions satisfactòries’ als socis sobre el nou cas de corrupció del Brasil que l’esquitxa per la venda reiterada d’una avioneta entre ell, Cláudio Honigman (soci de Rosell a l’empresa Brasil 100% Marketing), i el president de la Federació Brasilera de Futbol, Ricardo Teixeira. La policia creu que va servir per emblanquir diners.

En unes declaracions a VilaWeb Laporta diu que ‘és molt greu i lamentable que al president del Barça sigui investigat per frau fiscal, suborn, emblanquiment de diners i corrupció al Brasil… M’agradaria pensar que se’n sortirà, de la situació judicial, però les notícies indiquen que aquests casos són greus’ i ‘el president Rosell ha de sortir a donar explicacions i deixar d’amagar-se perquè s’embruta la imatge del club’.

Laporta es demana: ‘Imagineu que en lloc del Sandro Rosell, que té molta premsa amiga que li tapa els escàndols, fos jo qui em trobés involucrat en un cas així. Com ho haurien tractat La Vanguardia, el Mundo  Deportivo i companyia?’ Laporta recorda que ‘durant la meva presidència, sempre que hi havia problemes donava la cara i em preocupava de donar les explicacions necessàries’. I conclou: ‘Si no dóna explicacions, pot semblar que amaga alguna cosa.’

VilaWeb s’ha posat en contacte amb altres ex-candidats a la presidència del Barça i amb membres de l’entorn blau-grana, però ningú més no ha volgut fer declaracions. 

El periple de l’avió que esquitxa Rosell en un nou cas de corrupció al Brasil

La policia brasilera ha cridat a declarar el president de la Federació Brasilera de Futbol, Ricardo Teixeira, perquè investiga la venda reiterada d’una avioneta a Sandro Rosell i Cláudio Honigman (soci de Rosell a l’empresa Brasil 100% Marketing), que creu que va servir per emblanquir diners.

El diari A Folha de São Paulo ha publicat la investigació sobre la compra-venda d’aquesta avioneta. Segons la investigació, la companyia d’aviació brasilera TAM va vendre a Teixeira un avió particular. Una part del preu de l’avió s’havia de satisfer amb una avioneta Cessna PT-XIB, que Teixeira deia que era seva, però que era de la TAM i que havia entrat al país per un dòlar. Aquest preu d’origen estrany ha cridat ara l’atenció de la policia, sobretot perquè l’avioneta s’ha venut manta vegada entre empreses en què participen Teixeira, Sandro Rosell i Cláudio Honigman fins a superar el preu de mercat. Finalment la va comprar un dirigent de la TAM que negociava en l’origen un contracte de patrocini amb la federació brasilera de futbol.

Cronologia dels fets

– El març del 2007 la companyia aèria TAM proposa de vendre un avió particular al president de la Federació Brasilera, Ricardo Teixeira, per 12,5 milions de dòlars (19,3 milions de reals brasilers). Com a part del pagament, Teixeira donarà a TAM un avió usat, un Cessna amb matrícula PT-XIB (vegeu-ne la foto), que comptablement equivaldrà a 7,9 milions de dòlars (12,2 milions de reals). Curiosament aquest avió no és de Teixeira, sinó de Cessna. I el representant de Cessna al Brasil és justament TAM. Per tant, Teixeira ven a TAM un avió de TAM. Els experts consultats per A Folha han trobat la documentació de l’aparell i han dit que no valia més de 3 milions de dòlars (6 milions de reals)

– El maig del 2007 TAM signa un contracte de patrocini amb la selecció brasilera i autoritza la compra de l’avió al president de la Federació Brasilera de Futbol (que en realitat és de TAM)

– Teixeira finalment no compra l’avió nou, però l’avió PT-XIB, que teòricament era propietat seva i que havia comprat TAM, és venut finalment a Brasil Marketing 100%, propietat de Rosell i Honigman.

– El juliol del 2008 Honigman signa un acord amb Rosell pel qual l’avió PT-XIB, que ja és propietat de Brasil 100% Marketing, el compra l’empresa Ailanto (que és una empresa propietat de Rosell, i en un 1% de la seva secretària Vanessa Almeida Precth).
El preu que en paga Ailanto és de 8 milions de reals (4 milions de dòlars).

– Ailanto registra l’avió a l’Anac (Agència de l’Aviació Civil) l’agost del 2009. I en el moment del registre diu que l’ha adquirit per 17,8 milions de reals (9,8 milions de dòlars), molt per sobre del preu que Rosell havia dit que n’havia pagat.

– El novembre del 2009 Ailanto ven l’avió a una empresa que es diu Beydoun International per 4 milions de dòlars, aleshores equivalents a 7,2 milions de reals.

-El gener del 2010 Rui, el president de TAM, Thomaz de Aquino, es fa soci de Beydoun International. Aquest home és el que el març del 2007 havia fet la proposta de venda de l’avió particular a Teixeira.

El Barça: ‘res a dir’

VilaWeb s’ha posat en contacte amb el Barça per obtenir les explicacions de Rosell, però del club han manifestat que no hi havia res a dir.

Aquesta és la segona investigació sobre corrupció en la qual es veu involucrat Sandro Rosell per la seva relació amb Teixeira. Al final de setembre The Economist va implicar Rosell en un altre cas de corrupció centrat en Teixeira i investigat per la fiscalia brasilera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any