Otegi: ‘Hem complert la paraula’

  • El dirigent de Batasuna parla per primera vegada de la declaració d'ETA en un article escrit des de la presó

VilaWeb
Redacció
26.10.2011 - 22:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Arnaldo Otegi, el dirigent de Batasuna, es refereix per primera vegada a la declaració d’ETA de deixar l’activitat armada en aquest article escrit des de la presó de Logroño. ‘L’esquerra abertzale es va comprometre a portar la pau que ens corresponia i hem complert, però perquè la pau sigui completa ara l’estat ha de fer desaparèixer del nostre poble totes les conculcacions dels drets civils, polítics i humans que encara hi perduren… Serà aleshores que gaudirem d’una pau plena’, escriu Otegi.

 

Otegi emplaça al govern espanyol a arreglar les conseqüències del conflicte, en la línia preconitzada pels mitjancers internacionals en la declaració de Sant Sebastià: rescabalar les víctimes, resoldre la situació dels presos, el desarmament i la desmilitarització. ‘Ara toca resoldre les conseqüències del conflicte i construir un marc de pau i llibertat just i durador. En aquest sentit, felicitem el lehendakari Patxi López per haver proposat per a la futura convivència la necessitat de memòria, justícia i veritat, com l’esquerra abertzale no ha parat de manifestar des de sempre. Però hi afegeixo, perquè no hi hagi dubtes: ‘tota la veritat, tota la memòria i tota la justícia’.

També recorda els entrebancs de l’estat espanyol a aquest canvi de situació política; i que ara, ‘com els unionistes a Irlanda, parla de dissolució… És una actitud ben immadura i reflecteix l’autèntica por que li fa la nova situació; però les excuses s’acabaran, ni més ni menys’.

També recorda la dificultat d’aquest procés per a l’esquerra abertzale; el fet de ‘substituir una estratègia político-militar per una estratègia que adopti únicament i exclusivament vies pacífiques i democràtiques. La nostra tasca no ha estat fàcil, hem hagut de convèncer els nostres quadres i militants de la necessitat d’adoptar l’estratègia mes eficaç per a aconseguir els nostres objectius polítics’.

I acaba dient: ‘Volem demostrar i compartir la nostra alegria amb tot el poble basc. Tampoc no vull oblidar cap dels qui ha patit i pateix les conseqüències de la violència. A tots, el meu respecte.’

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any