Barrena: ‘El govern espanyol ha de començar ara un diàleg amb ETA’

  • Barrena i Txelui Moreno, membres de l'esquerra abertzale, van participar ahir en una conversa amb els lectors de VilaWeb · Us n'oferim el vídeo íntegre

VilaWeb
Redacció
27.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de José Luís Rodríguez Zapatero es nega a fer cap pas sobre la situació penitenciària dels presos d’ETA o sobre la legalització de Sortu, i en traspassa la responsabilitat a l’executiu que surti de les eleccions. Però l’esquerra abertzale recalca que el govern espanyol ha d’actuar ara que ETA ja ha anunciat l’abandonament de l’activitat armada. ‘Instem el govern espanyol actual a assumir un nou esquema per començar un diàleg amb ETA. Ha de fer-ho ara, i deixar com a llegat al pròxim president, sigui Rubalcaba o Rajoy, un procés ja obert’, diu Pernando Barrena, membre de l’esquerra abertzale i ex-integrant de la mesa nacional de Batasuna.

‘Des d’ara és impossible de continuar amagant que darrere la lluita armada d’ETA hi ha un conflicte polític, que ja existia abans d’ETA, però que continua existint des del moment que neguen l’existència del País Basc com a poble i li neguen el dret de decidir.’ Per Barrena, la declaració d’Aiete, la que van subscriure els mitjancers internacionals, és un ‘full de ruta perfecte’ per a resoldre el conflicte. ‘Ara hem de veure com tots les presos polítics –un centenar–, poden tornar a casa, com la societat basca reconeix l’existència de víctimes de tota mena, i com es defineix un esquema de desarmament i de desmilitaritazció: el desarmament d’ETA i la desactivació policíaca i militar desmesurada del País Basc, tots aquests últims seixanta anys’.

Els portaveus de l’esquerra abertzale van recordar que fins ara tots els passos en favor de la pau havien estat unilaterals. Però que que havia arribat el moment de la multilateralitat, és a dir, que els partits polítics i el govern espanyol i el francès també en fessin. ‘Si no, haurem de continuar fent passos unilateralment: una declaració d’independència unilateral’, va dir Txelui Moreno. Va recordar que, ara com ara, ‘continuem essent il·legals i clandestins. Encara tenim gent a la presó, com l’Arnaldo Otegi, i molta més, per motius polítics. I hi ha 40.000 persones que no ens podem presentar a les eleccions a l’estat espanyol. Amaiur s’hi presenta, però cap dels quadres de l’esquerra abertzale no s’hi pot presentar. I Bildu avui té batlles de vint-i-cinc anys. Hi ha hagut una renovació generacional impensable’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any