Música, màgia i rauxa per a acomiadar la Dharma

  • El grup plega amb un concert d’homenatge a Esteve Fortuny, acompanyat d’amistats i de músics

VilaWeb
Bel Zaballa i Jordi Carreño
25.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Palau de la Música va tornar a viure ahir una nit màgica amb el concert de l’Elèctrica Dharma, qui sap si l’últim (fragment, en vídeo). El grup va centrar-lo en un homenatge a Esteve Fortuny, que ara fa vint-i-cinc anys que es va morir. Però el públic va manifestar un gran reconeixement a tota la banda, que s’acomiada després de trenta-set anys de carretera. Motiu? La necessitat d’aturar-se i de reinventar-se, com explica en aquesta entrevista de VilaWeb TV.

 

En aquesta ‘nit col·lectiva’, la Dharma es va fer acompanyar de vuit grups, des de representants de les noves generacions, com el Petit de Ca l’Eril, Inspira, Rosa Luxemburg i Raydibaum, a representants més veterans i amics seus, com Mesclat, Obrint Pas, Jordi Molina i Roger Mas. Cadascun va oferir una interpretació d’alguna de les cançons de la Dharma: ‘El testament d’Amèlia’ passat pel sedàs del Petit de Ca l’Eril; ‘La lluna ha fet el ple’ interpretada per Inspira; ‘Les aventures del Petit Príncep’ explicades per la veu de Roger Mas; ‘Alèxia’ amb el so de la tenora de Jordi Molina; ‘La presó del rei de França’ en la versió d’Obrint Pas.

Van ser quasi tres hores de concert, obert amb el ‘Capitán Trueno’ i ‘L’oucomballa’ i acabat amb ‘La gent vol viure en pau’. Una trentena de cançons, signades per Esteve Fortuny, que s’encadenaren l’una darrere l’altra en un espectacle d’energia pura. El repertori, a més, va incloure tres peces inèdites: ‘Cap a l’oest, ‘Nit col·lectiva’ i ‘Peça timbal’.

‘Moltes de les seves cançons han sobrepassat les fronteres musicals i han esdevingut himnes’, deia des de l’escenari Miquel Gironès, d’Obrint Pas, uns segons abans d’emprendre el to de la Muixeranga. És justament d’aquest fet que se sent més orgullosa la banda. En l’entrevista de VilaWeb, Lluís Fortuny i Carles Vidal expliquen que no els podia haver passat res millor sinó que la seva música esdevingués tan popular que acabés esdevenint anònima. ‘La gent canta l’Inana Inene a les cercaviles i no sap de qui és’, deia Vidal, satisfet.

El record d’Esteve Fortuny va ser ben present durant tot el concert, i els músics que ahir van passar per l’escenari del Palau van coincidir a destacar la vàlua de qui va construir el so de la Dharma.

Amb el concert d’ahir, l’Elèctrica Dharma s’acomiada, si més no un quant temps. Va ser doncs, un concert d’homenatge i també un comiat. Amb tot, com va recordar Josep Fortuny, ‘sempre, en algun lloc, la lluita continua’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any