Linda Fabiani (SNP): ‘És molt important per a la independència tenir un bon govern’

  • El Partit Nacional Escocès presenta a la seva conferència anual el full de ruta cap a la independència · Entrevistem la diputada Linda Fabiani per saber les intencions dels nacionalistes escocesos

VilaWeb
Pere Cardús
23.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Nacional Escocès (SNP) fa aquesta setmana la Conferència anual del partit per a debatre l’estratègia política per als anys vinents. Avui, en la clausura, el diputat Angus Robertson presentarà el ‘Roadmap to independence’, un full de ruta per a complir la promesa electoral d’un referèndum d’independència abans d’acabar la legislatura el 2015. Hem parlat amb la diputada nacionalista escocesa i presidenta de la comissió per la ‘Scottish Bill’, Linda Fabiani, per saber de primera mà el pla del govern escocès per a fer realitat aquesta promesa.

– Si les enquestes els donen la majoria necessària, què els impedeix celebrar el referèndum com més aviat millor?
El Partit Nacional Escocès va fer una promesa en el programa electoral segons la qual el referèndum es faria durant la legislatura actual que s’acaba el 2015. El poble escocès veurà complerta aquesta promesa. 

– En què consisteix el ‘Full de ruta cap a la independència’ que avui presenta el seu partit?
Tinc moltes ganes d’escoltar la presentació del meu company Angus Robertson. Crec que és el resultat de molta feina feta pels membres de l’SNP a tots els nivells i marcarà la pauta de l’estratègia cap al referèndum i, segurament, més enllà.

– Quins avenços han fet en matèria d’autogovern des que van obtenir la majoria absoluta?
Tot i haver guanyat les eleccions amb una majoria prou important, el primer ministre, Alex Salmond, va deixar molt clar que volia governar amb el màxim de consens possible. Durant les circumstàncies actuals de dificultats financeres, amb un pressupost escocès marcat i limitat pel govern britànic, penso que el govern ha obrat de manera justa i competent per protegir la població i construir un futur millor per Escòcia.

Aquesta competència en la governació i el manteniment dels nostres valors ha fet avançar clarament la causa de l’autogovern de manera que la gent veu tot el que es podria fer si Escòcia tingués un major control dels seus propis assumptes. És molt important per a la independència tenir un bon govern.

–Els és un problema la proposta independentista en temps de crisi econòmica?
Encara que a la gent els preocupa que es vulguin fer canvis en temps difícils, la diferència entre les polítiques de Westminster i les del govern de l’SNP a Escòcia s’han fet evidents i molt valorades per tothom. Hi ha una clara consciència que el Regne Unit no ha servit Escòcia prou bé des de fa moltes dècades ja abans de la crisi financera i que una Escòcia amb més poder pot ser molt més eficient i pròspera.

– Vostè és presidenta de la Comissió parlamentària sobre la ‘Scottish Bill’. Què volen aconseguir amb aquest nou ‘estatut’?
El projecte de llei va ser presentat pel govern britànic, però a Escòcia no ens afavoreix gaire. Per això, l’SNP ha fet una crida a tots els partits del parlament que es preocupen pel futur del país a treballar plegats per millorar aquesta llei. Estem treballant en aquest sentit per enviar des del Parlament Escocès un missatge ben clar al govern britànic perquè sàpiguen que Escòcia vol més poder que el que se’ns ofereix. Per descomptat, és tan sols amb la independència que es poden prendre decisions reals en benefici de la nostra nació i tot el que s’està discutint ara és un pas més cap a la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any