L’esquerra abertzale surt al carrer per a impulsar el procés de pau

  • Multitudinària manifestació a Bilbao convocada pels signants de l'Acord de Gernika

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els agents polítics, sindicals i socials que van subscriure l’Acord de Gernika fa poc més d’un any van aconseguir mobilitzar ahir a la tarda desenes de milers de persones (49.000, segons el recompte del diari Gara; 25.000, segons la policia local) en una manifestació històrica a Bilbao per a reclamar ‘una pau justa, sense guanyadors ni perdedors’, i per a demanar als governs espanyol i francès que s’afanyin a dialogar amb ETA. La marxa es va fer dos dies després de l’anunci d’ETA de cessament definitiu de la lluita armada (vídeo) i la mateixa setmana de la conferència internacional per la pau a Sant Sebastià, que va reclamar a ETA i als governs espanyol i francès que comenci un diàleg de resolució del conflicte.

Entre els convocants hi havia l’esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna, Alternatiba i Aralar, però no el PNB. Amb el lema ‘Euskal Herria vol la solució’ es va demanar la millora de la situació dels presoners d’ETA i la legalització de les organitzacions polítiques independentistes. El text de la convocatòria de la marxa destacava que ‘una majoria del País Basc vol una solució democràtica per al conflicte polític’ perquè hi ha ‘un anhel de pau’, perquè ‘cal urgentment un escenari de normalització política i de respecte de tots els drets humans’.

Al final de la manifestació, davant una multitud aplegada a l’Ajuntament de Bilbao, Belén Arrondo (STEE-EILAS) i Ainhoa Etxaide (LAB), en nom dels signants de l’Acord de Gernika, van destacar que l’objectiu de la marxa havia estat ‘donar un important impuls a aquest procés, que persegueix la pau i la normalització política’, i que ‘ha de comportar una solució íntegra’ al conflicte basc.

Totes dues van recordar que la conferència internacional de dilluns a Sant Sebastià ‘va obrir una finestra que ha portat aire nou’ en forma de ‘propostes vàlides per a promoure la solució que portarà la pau duradora’. ‘Però són propostes que no tenen recorregut si els seus receptors no responen positivament. I ETA ja ha respost.’ En aquest sentit, el manifest va fer una crida als estats espanyol i francès perquè ‘s’asseguin i dialoguin com més aviat millor amb ETA per a donar sortida a les conseqüències de dècades de confrontació armada’.

Els signats de l’Acord de Gernika van afegir: ‘En aquesta situació, que no té precedents en la història recent del nostre poble, som nosaltres, la ciutadania basca, la clau.’

Al llarg de la manifestació es van llançar consignes en favor de la tornada a casa dels militants empresonats d’ETA, de l’amnistia i de la independència, i es van repartir octavetes que convoquen a una nova manifestació, el 7 de gener vinent, a favor dels presoners.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any