Desenes de milers de manifestants impulsen a Bilbao el procés de pau

  • La manifestació era convocada pels signants de l'Acord de Gernika, sense el PNB

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.10.2011 - 17:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els agents polítics, sindicals i socials que van subscriure l’Acord de Gernika fa poc més d’un any han aconseguit mobilitzar desenes de milers de persones (25.000, segons la policia local) en una manifestació a Bilbao per a reclamar ‘una pau justa, sense guanyadors ni perdedors’, i per a demanar als governs espanyol i francès que s’afanyin a dialogar amb ETA. La marxa, una de les més grosses al País Basc, es fa dos dies després de l’anunci d’ETA de cessament definitiu de la lluita armada (vídeo subtitulat en català) i la mateixa setmana de la conferència internacional per la pau a Sant Sebastià, que va reclamar a ETA i als governs espanyol i francès que comenci un diàleg de resolució del conflicte.

Entre els convocants hi havia l’esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna, Alternatiba i Aralar, però no el PNB. Amb el lema ‘Euskal Herria vol la solució’, s’ha demanat la millora de la situació dels presoners i la legalització de les organitzacions polítiques independentistes. El text de la convocatòria de la marxa destacava que ‘una majoria del País Basc vol una solució democràtica per al conflicte polític’ perquè hi ha ‘un anhel de pau’, perquè ‘cal urgentment un escenari de normalització política i de respecte de tots els drets humans’.

Al final de la manifestació, i davant l’Ajuntament de Bilbao, Belén Arrondo (STEE-EILAS) i Ainhoa Etxaide (LAB), en nom dels signants de l’Acord de Gernika, han destacat que l’objectiu de la marxa havia estat ‘donar un important impuls a aquest procés, que persegueix la pau i la normalització política’, i que ‘ha de comportar una solució íntegra’ al conflicte basc. Totes dues han recordat que la conferència internacional de dilluns a Sant Sebastià ‘va obrir una finestra que ha portat aire nou’, en forma de ‘propostes vàlides per a promoure la solució que portarà la pau duradora’. ‘Però són propostes que no tenen recorregut si els seus receptors no responen positivament. I ETA ja ha respost.’

Els signats de l’Acord de Gernika han afegit: ‘En aquesta situació, que no té precedents en la història recent del nostre poble, som nosaltres, la ciutadania basca, la clau.’ 

Patxi López convoca tots els partits bascos per a ‘encarar la nova etapa’

El president del govern basc, Patxi López, va anunciar ahir una ronda de contactes amb tots els partits bascos amb representació institucional per a examinar ‘la situació que ara s’obre a Euskadi i cercar la màxima unitat’. Per això mateix també convocarà sindicats i empresaris, car ‘el nou temps interpel·la tothom, i ara hem d’encarar la nova etapa, superar el passat amb la mirada fita en el futur’.

El govern espanyol diu que ara no toca parlar de l’acostament de presos

‘Som molt a prop d’unes eleccions i correspondrà al nou govern encarar la situació derivada de l’anunci d’ETA’, va dir ahir el portaveu del govern espanyol, José Blanco, que va assegurar que ara no toca parlar d’un possible acostament de presos i que tampoc no hi ha cap previsió de fer una ronda de reunions amb partits com la que sí que va anunciar el president basc, Patxi López. El ministre es va limitar a reiterar l’agraïment a les forces de seguretat de l’estat.

L’esquerra abertzale demana als estats espanyol i francès que respectin el dret de decidir

L’esquerra abertzale va respondre la decisió d’ETA de deixar definitivament l’activitat armada demanant als governs espanyol i francès que aprofitin l’oportunitat històrica que s’obre, que reconeguin el País Basc com una nació i que permetin als bascos d’exercir el dret de decidir sobre el futur polític del seu país. ‘Cal un acord democràtic. És l’objectiu prioritari ara, després de la històrica decisió d’ETA’, diu en un comunicat (vídeo).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any