Patxi López tractarà amb tots els partits de la nova situació

  • Els partits bascos celebren l'anunci d'ETA

VilaWeb
Redacció
21.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pel lehendakari Patxi López, s’ha aconseguit la pau i la llibertat, després de l’anunci del comunicat d’ETA de cessar la lluita armada; i es confirma la derrota de l’organització armada que ‘no ha aconseguit cap dels seus objectius’, segons que va dir ahir.

 

López ha convocat un consell de govern extraordinari que es farà avui per parlar de la nova situació amb tots els partits. Segons ell, s’ha aconseguit la pau i la llibertat gràcies a la resistència de milers de ciutadans que s’han negat a renunciar a llibertat’.

Urkullu: ‘Florirà una nova Euskadi sense set de venjança, amb respecte i llibertat’

El president del PNB, Iñigo Urkullu, va trobar ahir magnífic l’anunci de cessament de l’activitat armada d’ETA, perquè ‘el malson s’acaba i per fi podrem passar pàgina, llevar-nos sense por i mirar el futur amb esperança’. I després de dir que era ‘l’única comunicació d’ETA que interessava’, va recordar les víctimes d’ETA, que ‘han pagat el dur tribut de la intolerància’. Quant al futur, creu que ‘florirà una nova Euskadi sense set de venjança, amb respecte i llibertat’. ‘El bé suprem de la pau és a la cantonada, Euskadi hi ha reeixit, Euskadi ha ajupit la violència’, va manifestar.

UPN: ‘ETA s’ha de dissoldre’

Pel secretari general de la Unió del Poble Navarrès, Carlos García Adanero, el comunicat d’ETA ‘hauria d’haver arribat fa molts anys’, però encara falta un fet ‘fonamental i necessari: la dissolució de l’organització; ETA s’ha de dissoldre i ha de lliurar les armes, car no pot ser que vulgui tutelar l’activitat política dels anys venidors’.

EA: ‘Entrem en un nou cicle polític i històric’

Eusko Alkartasuna creu que el comunicat d’ETA ‘obre un nou cicle polític’ i crida a ‘encarar el moment històric amb responsabilitat i ambició’. En un comunicat, assenyala que ‘cal valorar el comunicat sense partidisme i amb generositat, perquè ha arribat la confirmació d’una decisió que la societat basca esperava i de l’entrada del País Basc en un nou cicle, no tan sols polític, sinó també històric’.

Aralar demana als estats espanyol i francès que segueixin l’exemple d’ETA

Aralar troba ‘molt positiu’ que ETA hagi respost a la petició de la conferència internacional per la pau. I demana als estats espanyol i francès que actuïn de la mateixa manera, prenent en consideració la crida de la conferència de pau i responent positivament a les crides al diàleg, per a parlar de les conseqüències del conflicte armat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any