Patxi López: ‘ETA no ha aconseguit cap dels seus objectius’

  • Els partits bascos celebren l'anunci de l'organització armada

VilaWeb
Redacció
20.10.2011 - 20:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El lehendakari Patxi López ha afirmat que s’ha aconseguit la pau i la llibertat, després de l’anunci del comunicat d’ETA de cessament de la lluita armada. Segons López, es confirma la derrota de l’organització armada que ‘no ha aconseguit cap dels seus objectius’.

López ha convocat un consell de govern extraordinari demà i anuncia que tractarà la nova situació amb tots els partits. Ha assenyalat que s’ha aconseguit conquerir la pau i la llibertat gràcies a la resistència de milers de ciutadans que s’han negat a renunciar a la seva pròpia llibertat’.

Urkullu: ‘Florirà una nova Euskadi sense set de venjança amb respecte i llibertat’

El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha qualificat de ‘magnífica notícia’ l’anunci de cessament de l’activitat armada que ha fet ETA i ha afirmat que ‘el malson s’acaba’ i que ‘per fi podrem passar pàgina, despertar sense por i mirar al futur amb esperança’. Urkullu ha assenyalat que és ‘l’única comunicació d’ETA que ens interessava’ i ha recordat, ‘en aquest moment tan transcendent’, les víctimes d’ETA, que ‘han pagat el dur tribut de la intolerància’. Sobre el futur, Urkullu ha assegurat ‘florirà una nova Euskadi sense set de venjança amb respecte i llibertat’. ‘El bé suprem de la pau està a la cantonada, Euskadi ho ha aconseguit, Euskadi ha doblegat la violència’, ha sentenciat.

UPN: ‘ETA s’ha de dissoldre’

El secretari general de la Unió del Poble Navarrès, Carlos García Adanero, ha afirmat que el comunicat d’ETA ‘hauria d’haver arribat fa molts anys’ i ha considera ‘fonamental i necessari la dissolució de l’organització’. García Adanero creu que ‘ETA s’ha de dissoldre i lliurar les armes perquè no pot ser que pretengui tutelar l’activitat política dels pròxims anys’.

EA: ‘Entrem en un nou cicle polític i històric’

Eusko Alkartasuna creu que el comunicat d’ETA ‘obre un nou cicle polític’ i ha cridat a ‘encarar el moment històric amb responsabilitat i ambició’. En un comunicat, EA ha assenyalat que ‘és necessari valorar sense partidisme i amb generositat’. També s’han mostrat satisfets ‘perquè ha arribat la confirmació d’una decisió que la societat basca esperava i confirma l’entrada del País Basc en un nou cicle, no tan sols polític, sinó històric’.

Aralar reclama als estats espanyol i francès que segueixin l’exemple d’ETA

Aralar ha valorat ‘molt positivament’ que ETA hagi respost a la petició de la conferència internacional per la pau. Ha reclamat als estats espanyol i francès que actuïn de la mateixa manera, prenent en consideració la crida de la conferència de pau i responent positivament a les crides al diàleg, sempre per parlar de les conseqüències del conflicte armat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any