La comunitat internacional es felicita de la caiguda del seu vell amic

  • Els màxims dirigents de la Unió Europea i de l'ONU diuen que la mort de Gaddafi marca la fi d'una era de 'despotisme i repressió'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.10.2011 - 17:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dirigents de les principals potencies mundials han començat a reaccionar a l’anunci de la mort de Muammar al-Gaddafi. Les paraules són de felicitació per l’obertura d’una nova època en el país africà, després de vuit mesos de guerra. Després d’haver estat declarat un enemic internacional, Gaddafi fou un aliat d’aquestes potències a partir del canvi de segle en una conversió justificada per un suposat canvi d’orientació política del dirigent libi. La major part dels dirigents occidentals encara s’abraçaven el 2009 amb Gaddafi en unes famoses fotografies de la cimera del G8 a l’Aquila.

Barroso i Van Rompuy: ‘la fi d’una era de despotisme i repressió’

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, consideren que la mort de Muamar Gaddafi ‘marca la fi d’una era de despotisme i repressió que el poble de Líbia ha patit durant massa temps’. ‘Avui Líbia pot girar la pàgina de la història i abraçar un nou futur democràtic’, han assegurat els dos líders europeus en un comunicat conjunt. Barroso i Van Rompuy han demanat al Consell Nacional de Transició de Líbia que garanteixi un procés de ‘reconciliació’ entre la població que permeti caminar cap a una ‘transició democràtica, pacífica i transparent’ al país.

Ban Ki-moon: ‘aquest és només el final del començament’

El secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, ha dit que començava una transició històrica a Líbia amb la mort de Gaddafi. ‘Aquest és només el final del començament. El camí per Líbia i la seva gent serà difícil i ple de reptes’, ha dit.

Hillary Clinton: ‘Uaaau’

La secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha protagonitzat un vídeo curiós dels moments previs a una entrevista a la CBS que ha captat el moment que rebia en un missatge al mòbil l’anunci de la mort de Gaddafi. La reacció és un sonor ‘Uaaau!’, que posteriorment matisa dient que encara no és una notícia confirmada.

Cameron: ‘s’ha mort un dictador’

Per la seva banda, el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, ha assegurat que ‘és un dia per recordar les víctimes del seu règim’, i ha citat l’atemptat de Lockerbie (Escòcia) en el que van morir 270 persones. Cameron s’ha mostrat orgullós del paper que ha fet el Regne Unit els últims mesos en relació als atacs de l’OTAN perquè ‘han permès un avenç cap a un futur fort i democràtic’. Cameron ha conclòs el seu discurs dient que ‘s’ha mort un dictador’.

Sarkozy: ‘La fi d’un règim dictatorial i violent de més de quaranta anys’

El president francès, Nicolas Sarkozy, també ha celebrat la ‘desaparició’ de Gaddafi i ha confiat que marqui l’inici del procés d’establiment de la democràcia a Líbia. ‘La desaparició de Gaddafi és una etapa important en la lluita que ha fet el poble libi contra el règim dictatorial i violent que se li ha imposat durant més de quaranta anys’.

Per la seva banda, la ministra d’Assumptes Estrangers espanyola, Trinidad Jiménez, ha destacat que la mort de Gaddafi en l’ofensiva rebel a Sirte suposa ‘el punt i final a un període molt trist del poble libi i l’inici d’una època en què el futur només serà decidit per la població’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any