Notícies

Dijous  13.10.2011  20:30

Cinc cartes inèdites de Companys veuen la llum

Foren trobades per un drapaire en un pis de Barcelona · Memòria i Història de Manresa les ha publicades juntament amb missives de Josep Dencàs, Manuel Carrasco i Formiguera i Frederic Escofet, entre més

Men?ame
 

L'associació Memòria i Història de Manresa ha publicat cinc cartes inèdites de l'ex-president de la Generalitat, Lluís Companys, escrites a la presó i dirigides a l'industrial i polític d'Estat Català i d'Esquerra Republicana de Catalunya, Jaume Creus, que també es trobava empresonat pels Fets del Sis d'Octubre de 1934.

A més, s'han descobert dues cartes del polític Josep Dencàs, dues més de l'escriptor i sindicalista Pere Foix, una del militar republicà Frederic Escofet, una altra de l'advocat i polític Manuel Carrasco i Formiguera, una més de l'aviador Josep Canudas i sis del militar Enric Pérez Farràs.

Totes les cartes formen part de vint-i-nou carpetes de documents que el drapaire Gabriel Domínguez va trobar fa uns anys a un pis del barri de Gràcia de Barcelona. Les carpetes són classificades amb les lletres C i F, però es desconeix on poden ser totes les que falten. Tota la documentació ha estat lliurada a l'Arxiu Comarcal del Bages pel seu ingrés posterior a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Fa poc es van publicar unes notes inèdites de Joan Alavedra segons les quals Macià es va assabentar de la proclamació de la República per part de Lluís Companys quan es trobava al domicili de Jaume Creus i es preparaven per dinar. Macià i Companys també s’havien hagut de refugiar en una altra casa de Jaume Creus en temps difícils -Macià quan era perseguit per la dictadura de Primo de Rivera i Lluís Companys durant els bombardeigs franquistes.