Es mor l’ex-president del Consell Enrique Monsonís

  • La Generalitat Valenciana decreta un dia de dol · Fou president entre el 1979 i el 1982, abans de l'aprovació de l'estatut

VilaWeb
Redacció
08.10.2011 - 01:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president del Consell pre-autonòmic entre 1979 i 1982, Enrique Monsonís, s’ha mort aquest divendres a Borriana (Plana Baixa) amb 80 anys d’edat, segons han confirmat fonts de la Generalitat i de l’ajuntament del municipi, que ha decretat tres dies de dol oficial. Monsonís fou l’últim president abans de l’aprovació de l’estatut d’autonomia valencià en haver succeït el socialista Josep Lluís Albinyana en el càrrec, que va abandonar amb la presa de possessió de Joan Lerma. Monsonís era en aquella època membre d’UCD.

Després de la caiguda de la Unió de Centre Democràtic a les eleccions espanyoles del 1982, Monsonís va participar en la fundació del Partit Demòcrata Liberal d’Antonio Garrigues Walker i, posteriorment, es va integrar a Unió Valenciana.

Va passar uns quants anys desvinculat de la política activa, però el 1999 fou designat candidat d’UV a la candidatura Coalició Europea per a les eleccions al Parlament Europeu, i va obtenir l’acta de diputat el 2003 per les rotacions dels candidats d’aquella coalició. Monsonís es va oposar al pacte entre Unió Valenciana i el Partit Popular el 2004.

L’any 2005, Monsonís va reclamar ser reconegut oficialment com el primer president del Consell autonòmic, fet que ell assegurava que li havia reconegut en una sentència el Tribunal Superior de Justícia valencià, però no va percebre mai el sou vitalici previst a la llei d’ex-presidents del Consell.

El president Alberto Fabra ha expressat el seu condol en nom del Consell i s’ha declarat un dia de dol oficial. Monsonís va rebre l’Alta distinció de la Generalitat l’any 1995 i la placa de l’Ordre de Jaume I El Conqueridor el 2008.

L’enterrament es farà demà diumenge a les 11 del matí al cementiri de Borriana. Per expressa voluntat de Monsonís, no es farà cap cerimònia religiosa de comiat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any