Inquietud dels rectors per l’anunci de noves retallades a les universitats

  • El govern estudia retallar un 5% el pressupost d'universitats per a l'any que ve

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.10.2011 - 17:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El rector de la Universitat de Barcelona i president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), Dídac Ramírez, ha explicat que el govern català estudia retallar un 5% el pressupost de les universitats el 2012. Segons el rector, la negociació es mou entre la congelació del pressupost o una retallada que podria arribar fins el 5%, en funció de les prioritats i de les negociacions amb la resta de conselleries. Aquest anunci ha encès encara més els ànims de la comunitat universitària, que ja ha vist com aquest 2011 els ingressos de les universitats s’han reduït al voltant d’un 15% de mitjana, causant una rebaixa de salaris i la no renovació de força professors associats.

‘No concebo un escenari d’un 5% més de retallada: seria voler dir que el Govern no prioritza les universitats’, ha dit Ramírez als periodistes després de l’acte d’obertura de l’any acadèmic a la UPC. Ramírez ha considerat que si s’aplica aquesta retallada, serà ‘un gran error, molt greu, per al sistema’, i ha afegit: ‘destruir part del que s’ha aconseguit fins ara seria molt difícil de recuperar’.

El rector de la UPC, Antoni Giró, per la seva banda, ha demanat al govern un pla de viabilitat per a poder evitar que s’hagi de retallar un 5% més el pressupost universitari. Giró ha fet aquestes declaracions, a més, durant l’acte d’inauguració del curs universitari, que ha comptat amb la participació del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Giró li ha dit que la funció del govern és ‘la de decidir i no aplicar retallades indiscriminades’. Per la seva part, Mas-Colell ha agraït la col·laboració de les universitats i els ha garantit que les té ‘ben presents’. Això sí, els ha demanat que ‘no cridin cada dia’. En l’acte, les corals que han cantat ho han fet amb ulleres de sol en senyal de protesta i amb cartells de ‘Prou retallades’.

També hi ha hagut protestes fora de l’edifici. Estudiants i treballadors de les universitats s’han manifestat a les portes del Vèrtex de la UPC, mentre a dins s’hi feia l’acte d’inauguració del curs. S’hi han sentit crits a favor de la convocatòria d’una vaga, una opció de la qual també n’ha parlat el retor de la UB, Ramírez. ‘La vaga posaria de manifest un malestar comprensible, però el més important ara és que el govern prengui consciència que el futur de Catalunya passa per apostar pels sectors estratègics com la universitat’, ha dit. Tot i això, Ramírez també ha volgut puntualitzar que les universitats són conscients de la situació que viu el país i que pateixen altres sectors com la sanitat, i ha considerat el problema de global.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any