El Nobel de la Pau premia la lluita de tres dones per la pau a Libèria i al Iemen

  • Ellen Johnson Sirleaf, Leima Gbowee i Tawakkul Karman es reparteixen el guardó

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.10.2011 - 10:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El premi Nobel de la Pau s’ha atorgat a la presidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf; l’activista també de Libèria Leymah Gbowee i l’activista del Iemen Tawakkul Karman. Així ho ha anunciat avui el Comitè Nobel noruec, que ha destacat de totes tres ‘la seva lluita no violenta per la seguretat i el dret de les dones a participar plenament en la construcció de la pau’.

El comitè noruec ha afegit: ‘No es pot assolir la democràcia ni una pau perdurable en el món si les dones no assoleixen les mateixes oportunitats que els homes a l’hora d’influir en el desenvolupament a tots els nivells de la societat’.

Leymah Roberta Gbowee és una activista que va organitzar el moviment pacifista que va portar al final de la segona guerra de Libèria, el 2003. És la fundadora de la Xarxa de Dones per la Pau i la Seguretat a l’Àfrica. ‘Va mobilitzar i organitzar les dones de tots els grups ètnics i religiosos per garantir la participació de les dones a les eleccions’, ha valorat el comitè.

L’acabament del conflicte a Libèria va permetre que el gener del 2006 Ellen Johnson Sirleaf, una altra de les premiades amb el Nobel, esdevingués la primera dona a presidir un estat africà. ‘Des de la seva investidura  ha contribuït a garantir la pau a Libèria, a promoure el desenvolupament econòmic i social i a reforçar la posició de les dones’, ha destacat el Comitè.

Tawakkul Karman és una política iemenita, activista de defensa dels drets humans al seu país, on va impulsar el 2005 i dirigeix el grup Dones Periodistes Sense Cadenes. El comitè n’ha destacat que ‘en les circumstàncies més difícils, tan abans com durant la primavera àrab, Tawakkul Karman va jugar un paper destacat en la lluita pels drets de les dones i per la democràcia i la pau al Iemen’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any