Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  06.10.2011  21:50

València acull la pre-estrena del documental 'Una llengua que camina'

Coproduït per VilaWeb i TV3, fa balanç de vint-i-cinc anys d'ensenyament en català al País Valencià a partir de la història de cinc personatges · S'estrena demà al Canal 33

Men?ame
 

El documental 'Una llengua que camina' (primers minuts) s'ha pre-estrenat avui a València, al Club Diario Levante, en un auditori amb tres-centes persones. Hi han assistit la directora del documental, Amanda Gascó, i la majoria de protagonistes: Xavi Sarrià, cantant d'Obrint Pas i que féu els estudis en català; Diego Gómez, mestre i ex-president d'Escola Valenciana; i Mar Iglesias, professora de periodisme de la Universitat d'Alacant; Dariana Groza, romanesa catalanoparlant. També hi han assistit el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, i Vicent Partal, director de VilaWeb, empresa coprodutora del film, juntament amb TV3. Dimarts es va pre-estrenar a Barcelona (vídeo) i demà s'estrenarà finalment al Canal 33 (00.00).

El documental fa balanç d'un quart de segle d'ensenyament en la nostra llengua al País Valencià, en un moment de greus atacs al català. El punt de partença és la Festa pel Valencià, celebrada el 9 d'octubre de 2010 a València, que cloïa les celebracions dels vint-i-cinc anys de Trobades d'Escoles en Valencià. Aquestes Trobades d'estima per la llengua, les porta a terme, des de fa un quart de segle, Escola Valenciana.

'Un País Valencià sovint invisible'

'Era molt important fer el dibuix d'aquest País Valencià que és sovint invisible en alguns punts del País Valencià mateix i en alguns territoris de la mateixa parla com Catalunya', va explicar en l'acte de pre-estrena Gascó. I també: 'Els moviments cívics de defensa de la llengua i en concret d'Escola Valenciana necessitaven una dignificació.'

Per Sarrià, 'un documental com aquest era necessari per a fer veure que hi ha una generació de milers de valencians que s'han educat en la nostra llengua i que són els que ara transformen el País Valencià des de baix i hi aporten normalitat'.

El documental ensenya que la normalització lingüística al País Valencià avança des del naixement de l'ensenyament en català, fa més de vint-i-cinc anys, i de la perseverança dels moviments cívics. I fa veure que no hi una implantació òptima dels programes d’ensenyament en català a tot el territori perquè el govern autonòmic ho entrebanca contínuament. Això no obstant, el prestigi de l'ensenyament en català és indubtable i, malgrat tots els obstacles que hi posa el govern valencià, la societat el valora i el defensa.

'És paradoxal que un documental com aquest no es puga veure al País Valencià a través d'una televisió pública com és TV3, que entenem perfectament i que desitgem veure', va dir Gascó a la pre-estrena barcelonina. Per això, a banda de les projeccions a València i a Barcelona, el documental es presentarà a més llocs de les terres valencianes. De moment, ja hi ha programat de presentar-lo a Vilamarxant (Camp de Túria), el 14 d'octubre, i a Alzira (Ribera Alta), el 2 de novembre, en el marc dels premis Ciutat d'Alzira de l'Editorial Bromera.

La quotidianitat de cinc personatges

'Una llengua que camina' narra les vivències de cinc personatges: Xavi Sarrià, Diego Gómez, Mar Iglesias, Dariana Groza, romanesa catalanoparlant, i Gerard Pitarch, dermatòleg que estudià en català a la Plana Alta i que porta les filles a les línies d'ensenyament en català.

Tots, residents a punts diversos del territori valencià, relaten la seva experiència i diuen com veuen la salut de la llengua tant en l'àmbit professional, com en la vida quotidiana, a casa i al carrer.

El documental, una coproducció de VilaWeb i TV3 amb la col·laboració de l'ICIC, Escola Valenciana, Edicions 96 i Bromera, s’emetrà demà pel Canal 33, i es tornarà a emetre els dies 10, a migdia, i 13, a les 17.30, pel mateix canal.

Men?ame