S’ha mort Steve Jobs, l’home que ha revolucionat la informàtica, la cultura i la comunicació

VilaWeb
Redacció
06.10.2011 - 01:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mort de Steve Jobs, el fundador de la companyia i responsable de productes extraordinaris com el Mac, l’iPod, l’iPhone i l’iPad, l’ha confirmada Apple a la seva web. Jobs feia anys que tenia un càncer de pàncrees que finalment li ha segat la vida.

Jobs se n’ha anat després de passar anys en un estat de salut molt delicat. El 2004 li van diagnosticar un càncer de pàncrees i el 2009 fou sotmès a un trasplantament de fetge. Finalment, el 25 d’agost va renunciar per carta el càrrec de conseller delegat d’Apple. Les regnes de la companyia, les va agafar qui fins llavors era la seva mà dreta, Tim Cook, que va assumir la difícil tasca de menar la companyia més valuosa dels Estats Units.

‘Sempre he dit que, si arribava el dia que no pogués atendre les meves obligacions i expectatives de conseller delegat d’Apple, seria el primer a fer-vos-ho saber. Malauradament, el dia ha arribat’, deia Jobs a la carta en què va anunciar la dimissió, encara que es continuava reservant la presidència.

Un gran innovador

Nascut el 1955, la vida de Jobs ha marcat el desenvolupament de la tecnologia i de la cultura aquestes darreres dècades. Des que va crear Apple amb Steve Wozniak, el 1976, Jobs ha revolucionat tots els mercats relacionats amb la informàtica. De primer, amb el Mac, va encunyar això que avui entenem per ordinador –amb els entorns gràfics que van fer famós aquest sistema operatiu–. Després, expulsat de la seva empresa, va fundar Next, amb què Tim Berners-Lee va inventar la web i que Apple va acabar adquirint. També va fundar els estudis Pixar, que van revolucionar sobretot el cinema d’animació. La tornada de Jobs a Apple va coincidir amb el període més brillant de la història d’aquesta empresa i amb l’aparició d’una extraordinària i revolucionària línia de productes que va començar amb l’iPod, va continuar amb l’iPhone i s’ha acabat, de moment, amb l’aparició de l’iPad. The New York Times té aquest gràfic amb les patents registrades per Jobs.

Steve Jobs va ser famós per la seva obsessió a l’hora de dissenyar productes bells que obrien, literalment, nous mercats. I ho va ser també per les presentacions dels productes, les seves famoses ‘keynotes’, que van esdevenir un autèntic ritual per a milions de seguidors a tot el món.

El 2005 Jobs va ser l’encarregat de l’acte de graduació de la Universitat de Stanford i va pronunciar un discurs (vídeo) que serà recordat com un dels més interessants i emotius que va fer. Jobs deia als estudiants coses com aquestes: ‘La vostra vida és limitada; no la malgasteu vivint la vida dels altres. No us deixeu lligar pels dogmes, no visqueu dels pensaments d’altri. No deixeu d’escoltar mai la vostra veu interior i tingueu el coratge de seguir el vostre cor i la vostra intuïció. La resta és secundària.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any