Amaiur fixa el dret de decidir en l’eix de la seva actuació a les corts espanyoles

  • La coalició basca s'ha presentat avui en públic a Pamplona

VilaWeb
Redacció
02.10.2011 - 16:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fer del dret de decidir del País Basc l’eix d’actuació a les corts espanyoles, ‘exigint el respecte a la voluntat de la ciutadania basca’. Aquesta és la intenció de la coalició Amaiur, formada per l’esquerra abertzaleEusko AlkartasunaAlternatiba (components de Bildu) i Aralar, que avui s’ha presentat en públic en un acte a Pamplona, on també han donat a conèixer el logo, amb lletres blanques o fons blau.

 

Aquest és el primer acte públic després d’anunciar (acord, en pdf) la intenció de concórrer a les eleccions espanyoles del 20 de novembre. Les diverses formacions basques han decidit fer aquest pas amb l’objectiu de reivindicar a les corts espanyoles els drets nacionals del País Basc.

Hi han intervingut el secretari general d’EA, Peio Urizar, el coordinador general d’Aralar, Patxi Zabaleta; Amaia Agirresarobe, d’Alternatiba; i el portaveu de l’esquerra abertzale, Txelui Moreno. De moment, no s’han fet saber els noms dels caps de llista.

Urizar ha manifestat el compromís d’Amaiur de dur a les corts espanyoles ‘la veu del sobiranisme i l’independentisme’ i ha afirmat que ‘el dret de decidir no es desvirtua per posar-lo en el centre de l’acció política’ sinó que ‘es devalúa quan es confón amb el dret a rebre tres o quatre competències’. 

Per Amaiur, les eleccions del 20 de novembre són ‘una oportunitat per aprofundir en la nova fase política oberta al País Basc’. Una fase en què es van fent passos cap a la pau; els últims, el comunicat d’avui d’ETA, comprometent-se a col·laborar amb la verificació de l’alto-el-foc; l’anunci, ahir, de la dissolució de l’organització Ekin; o, fa pocs dies, l’adhesió del col·lectiu de presos bascs a l’Acord per a un escenari de pau i solucions democràtiques, signat a Gernika el setembre de 2010 per l’esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna, Aralar, Alternatiba i Abertzaleen Batasuna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any