David Cirici parteix del ‘cas Millet’ per bastir una novel·la crítica i irreverent

  • Li ha valgut el Premi Prudenci Bertrana dels Premis Literaris de Girona · Vinyet Panyella, els Manel, el Corpus literari digital i la Viquipèdia, són uns altres guanyadors d'aquests premis

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.09.2011 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘I el món gira’ és el títol de la novel·la de David Cirici (Barcelona, 1954) que ha guanyat el 44è Premi Prudenci Bertrana. Una història irreverent, modelada sobre el ‘cas Millet’, per a fer una critica furient en aquesta època de crisi, que no és solament econòmica, sinó també, i sobretot, moral. Ricard Moja, un prohom de la cultura catalana que presideix el patronat del MACBA, és el protagonista de la història. Aquesta comença que el detenen per haver estafat i desfalcat milions d’euros.

Aquest és l’argument central, diu Cirici, però ‘I el món gira’ és una novel·la coral que retrata també el món de l’art; és així que hi ha un artista que treballa amb cabells i a rep l’encàrrec de fer un gran mural per al Liceu, dedicat a la veu i al cant. Com que té la idea que el primer cant de la història neix de l’orgasme, hi dedica el mural, que vol fer amb milions de pèls públics. Per aconseguir-los, cerca una xarxa de depiladores i perruqueres còmplices que els hi proporcionen.

‘És una novel·la d’humor contra la crisi’, amb la qual segueix un rumb diferent, en una línia del realisme americà de Tom Wolfe. ‘És una novel·la escrita en tercera persona, però molt dialogada, molt fresca, molt rítmica’, ens comenta l’autor.

David Cirici és autor d’obres de narrativa infantil i juvenil, la més coneguda, ‘L’esquelet de la balena’, i d’algunes novel·les per a adults, la darrera ‘Els errors’ (Columna, 2003). Explica que va començar la novel·la dos mesos després d’esclatar el ‘cas Millet’ i que és una novel·la llarga, que passa de les cinc-centes pàgines.

Els altres premiats

Els Premis Literaris de Girona, que es lliuraran al vespre, també han recaigut en Vinyet Panyella, que ha obtingut el 34è Premi Miquel de Palol de poesia per ‘Sang Presa’. El 26è Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil s’ha atorgat a Dolors Garcia Cornellà, per ‘S’acosta un front fred que deixarà neu a cotes baixes’. El 32è Premi Carles Rahola d’assaig, a Mireia Sopena, per l’estudi: ‘Josep Pedreira, un editor en terra de naufragis. Els llibres d’Óssa Menor(19491963)’.

El 17è Premi Cerverí a lletres de cançó, ha estat per a ‘Benvolgut’ de Guillem Gisbert, un dels components del grup Manel. I l’11è Premi Lletra d’espais digitals de literatura catalana ha recaigut ex-aequo en el Corpus literari digital de la Càtedra Màrius Torres de la UDL i en la Viquipèdia, per les pàgines d’autors i obres catalanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any