‘Pa negre’, seleccionada per anar als Oscar

  • Per primer cop un film en català pot ser candidat a una estatueta · L'Acadèmia de Hollyood ho decidirà el 24 de gener

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.09.2011 - 12:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pa Negre‘, d’Agustí Villaronga, podria competir als Oscar en la categoria de millor film en llengua no anglesa. Així ho ha decidit avui l’Acadèmia Espanyola de Cinema. És la primera vegada que un film parlat en català tindrà la possibilitat d’aconseguir un Oscar. Fins ara només una producció catalana hi havia arribat: fou el documental ‘Balseros’, que va arribar a ser nominat. ‘Pa negre’ ha obtingut nombrosos guardons enguany: va rebre tretze Premis Guadí i també va obtenir nou premis Goya.

Cada estat que ho vol, i després d’un procés intern, designa un film com a candidat als Oscar en la categoria de millor film de llengua no anglesa. Tots aquests films es presenten a l’acadèmia de cinema nord-americana en versió original i amb subtítols en anglès, i el comitè del premi selecciona, per votació secreta, les cinc candidates oficials que opten al premi. Una setmana abans de l’anunci oficial, es fa pública una llista amb les nou pel·lícules més ben posicionades en la votació. El film ha estat elegit per l’Acadèmia espanyola per davant de ‘La piel que habito’, de Pedro Almodóvar, i ‘La voz dormida’, de Benito Zambrano.

‘Pa negre’ és la versió cinematogràfica de la novel·la del mateix títol, obra d’Emili Teixidor. Ara, Villaronga també s’ha inspirat en unes altres obres de l’escriptor osonenc, com ‘Sic transit Gloria Swanson’ i ‘Retrat d’un assassí d’ocells’.

Mascarell: ‘El cinema català pot aconseguir unes fites que fa només uns mesos eren impensables’

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s’ha afirmat, un cop coneguda la notícia, que l’elecció que l’elecció de ‘Pa Negre’ ‘posa de relleu que fent les coses ben fetes, amb continuïtat i amb ganes que el cinema traspassi fronteres, el cinema català pot aconseguir unes fites que fa només uns mesos eren impensables’. Mascarell ha dit que ‘aquesta gran notícia és també un gran estímul pel cinema i pel conjunt de la cultura catalana, perquè marca el camí de tots plegats: fer produccions ben fetes pensades per anar més enllà del país’. Mascarell ha volgut felicitar ‘amb sinceritat i un gran reconeixement’ el director Agustí Villaronga, la productor Isona Passola, l’escriptor Emili Teixidor, el repartiment d’actors i actrius, i tot l’equip tècnic del film. I ha reblat: ‘aquesta elecció permet dir a tota aquella gent que es dedica a la cultura que aquesta feina creativa, el talent de la nostra gent, és el que ens dóna possibilitats de participar en la cultura del món.’

Emili Teixidor: ‘Aquesta és la recompensa d’una gran feina de conjunt’

L’escriptor Emili Teixidor, per la seva banda, visiblement feliç per la notícia, també se n’ha felicitat, ha destacat que ‘aquesta és la recompensa d’una gran feina de conjunt’, i ha afegit: ‘Com diuen en castellà, a nadie le amarga un dulce’. Teixidor, però, que ha dit que no volia caure en l’eufòria quan ha estat preguntat per l’ACN si veia possibilitats de què el film acabés essent finalment nominada i guanyant, fins i tot, l’Oscar. Això sí, ha dit que en cas que el convidin a la gala té molt clar que hi anirà.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any