Antoni Muntadas i el batec de l’art els anys vuitanta

  • Ensenya al MACBA la instal·lació 'Between the Frames: The Forum'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any passat el MACBA va adquirir la instal·lació  ‘Between the Frames: The Forum’ d’Antoni Muntadas, que es presenta ara al museu i que és el resultat d’una feina de deu anys. En tot aquest temps Muntadas va enregistrar el testimoni de cent cinquanta-sis agents culturals (artistes, galeristes, marxants, guies, comissaris, periodistes culturals…), capdavanters de la vida artística dels anys vuitanta i noranta. La intenció de Muntadas era d’articular una recerca sobre les mutacions dels món de l’art d’aquells anys.

Els personatges que hi van participar foren: Harald Szeemann, Leo Castelli, Marian Goodman, María Corral, Kaspar König, Benjamin Buchloh, Lucy Lippard, Pierre Restany, Achille Bonito-Oliva, Catherine Millet, Daniel Giralt-Miracle, Romà Gubern, Maria Lluïsa Borràs, i els artistes que apareixen a l’epíleg: Joseph Beuys, John Baldessari, Dan Graham, Jaume Xifra, Hans Haacke i Krzysztof Wodiczko. Els entrevistats havien de respondre unes preguntes sobre la seva funció, els seus valors, activitats, responsabilitats i concepció professional. Amb extractes del material enregistrat en aquestes llargues entrevistes, Muntadas en va fer set vídeos, que ell denomina capítols, cadascun dedicat a un tipus de professional de l’art.

L’obra es presenta en forma de panòptic. El visitant entra en set cel·les que comparteixen un mateix distribuïdor. I cada una es diferencia per una llum de color diferent i representa un dels set ‘capítols’ de l’obra, dedicats a cada un dels tipus de professionals de l’art.

Antoni Muntadas va explicar al MACBA, durant la presentació de la instal·lació, que aquest material era ‘la partitura’, que es podia interpretar de maneres diferents i fins i tot per artistes diferents. I que ell havia optat per una: la de convertir-la en una obra exposable. (De fet, la instal·lació no sempre ha estat igual, ans s’ha adaptat a les característiques físiques i a les necessitats dels museus que l’han albergada, segons l’ACN.)

A banda la instal·lació, també s’ensenya la documentació de les escenificacions que s’han fet d’aquesta obra: fotografies, diagrames i textos. A més, el Centre d’Estudis i Documentació del MACBA posa a disposició del públic els enregistraments en vídeo íntegres de les entrevistes originals.

El conjunt, que ja es pot visitar, és l’aperitiu de l’exposició ‘Volum,’ que al novembre presentarà per primera vegada obres de la col·lecció del MACBA i de la Fundació ‘la Caixa’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any