La petició de reconèixer l’estat de Palestina arriba al Consell de Seguretat de l’ONU

  • El debat abans de la votació pot durar uns quants dies o setmanes

VilaWeb
Redacció
26.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Divendres, el president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, va fer una petició històrica a l’assemblea general de les Nacions Unides perquè el seu país fos membre de ple dret de l’organització internacional. El secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, va recollir la petició i la va traslladar, tal com preveu el reglament, a l’ambaixador del Líban a l’ONU, Nawaf Salam, que té la presidència del consell de seguretat aquest mes. Tota demanda de reconeixement a l’ONU, abans de votar-se a l’assemblea general, ha de passar pel consell de seguretat, format per cinc membres permanents (amb dret de vet) i deu de no permanents. Salam ha convocat avui una reunió del consell sobre la petició palestina, un debat que es pot allargar uns quants dies o setmanes.

Segons el reglament de l’ONU, per a acceptar la demanda de reconeixement d’un país cal obtenir d’entrada, el vist-i-plau de nou estats dels quinze que formen el consell de seguretat, i sense cap vet dels cinc membres permanents, que són els EUA, França, la Gran Bretanya, Rússia i la Xina. Actualment, el consell és format per aquests cinc estats més Alemanya, Bòsnia-Hercegovina, el Brasil, Colòmbia, Gabon, l’Índia, el Líban, Nigèria, Portugal i Sud-àfrica.

Divendres mateix i durant tot el cap de setmana, tant el president Abbas com els membres del seu gabinet van repetir que tenien assegurat el vot de nou membres del consell i que, per tant, si no hi havia cap vet, la petició prosperaria. Però la situació no és tan simple, ni de bon tros, atès que el president dels EUA, Barack Obama, va anunciar en un discurs, dimecres, que, si s’aprovava el reconeixement de Palestina al consell de seguretat, es veuria obligat a recórrer al dret de vet. Per Obama, l’estat palestí només s’aconseguirà amb negociacions amb Israel i creu que ‘no hi valen dreceres per a la pau’ del Pròxim Orient.

Ara, malgrat el més que previsible revés al consell de seguretat, l’ANP podrà traslladar posteriorment la petició a l’assemblea general de l’ONU, on sí que sembla que té assegurat el vot de tres quartes parts dels cent noranta-tres estats membres, favorables a la formació d’un estat palestí amb les fronteres anteriors al 1967 i amb capital a Jerusalem est. I és que des de l’any passat, amb l’aturada de les converses de pau amb Israel, les autoritats palestines han dut a terme una nova estratègia diplomàtica consistent a demanar país a país el suport al reconeixement de Palestina com a estat independent. Segons l’ANP, ara mateix ja hi ha cent vint-i-sis països favorables.

Si una majoria de l’assemblea general de l’ONU aprovés la sol·licitud, no hi hauria reconeixement de ple dret de Palestina, però segurament que milloraria la seva situació actual a l’ONU i passaria de ser una mera entitat observadora a un estat no-membre observador, com és el cas avui del Vaticà. Des d’aquesta posició, que reforçaria el pes de l’ANP en eventuals converses de pau amb Israel, no és descartable que s’obrissin les portes a Palestina perquè pogués participar en agències de l’ONU com el Tribunal Penal Internacional, on podria postular demandes penals per possibles crims de guerra d’Israel.

‘Primavera palestina’

El president de l’ANP, Mahmud Abbas, tot just arribat ahir a la seva seu de Ramal·lah (Cisjordància), va declarar davant centenars de palestins, aplegats a la ‘muqata’, seu de la presidència palestina, que havia començat la ‘primavera palestina’: ‘Hi ha molt camí a recórrer, però la fermesa del nostre poble ens permetrà de superar les adversitats.’

‘Dures repercussions’

Per un altre costat, el ministre d’Afers Estrangers israelià, Avigdor Lieberman, deia aquest cap de setmana que la possible aprovació de la proposta de reconeixement de Palestina com a estat membre de l’ONU a l’assemblea general tindria ‘dures repercussions’. No va precisar-les, però ja ha amenaçat més vegades de suspendre immediatament les relacions amb l’ANP, si aconseguia el reconeixement de l’ONU sense haver establert abans un acord de pau amb Israel.

‘Tota mesura unilateral desencadenarà sens dubte una reacció israeliana’, deia el ministre, bo i declarant-se obert a reprendre les ‘negociacions immediates’ amb els palestins sota la supervisió del Quartet del Pròxim Orient, format pels EUA, la Unió Europea, Rússia i l’ONU.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any