Abbas: ‘Volem viure en llibertat en una terra sobirana i independent’

  • La majoria de l'Assemblea General aclama dempeus la intervenció del president palestí, mentre alguns països mostren la seva disconformitat asseguts i sense aplaudir

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.09.2011 - 18:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, ha lliurat al secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, la petició de reconeixement de l’estat palestí com a membre de ple dret de l’ONU. A continuació s’ha dirigit a l’Assemblea General de l’organisme per demanar aquest reconeixement i per transmetre que seria el pas més important de la comunitat internacional a favor de la pau al seu país. L’assemblea ha aclamat el discurs d’Abbas amb la majoria dels assistents aplaudint dempeus. En canvi, els representants d’Israel, els Estats Units i algun altre estat han mostrat la seva disconformitat amb Abbas restant asseguts a les seves cadires.

‘Vull saludar i felicitar molt especialment el Sudan Meridional, per la merescuda entrada com a membre de ple dret a les Nacions Unides’. Així ha començat el seu discurs a l’Assemblea de l’ONU el president palestí, Mahmud Abbas, que ha declarat que aspirava i cercava ‘que les Nacions Unides tingui un paper més actiu en la resolució del conflicte’ i que ‘es garanteixi el dret a la llibertat dels palestins’.

Posar fi als assentaments

Abbas ha lamentat el trencament de les negociacions de fa un any sota els auspicis del president Obama i la mediació del Quartet, Egipte i Jordània. ‘Estàvem esperançats per aquelles converses, però al cap de poc d’haver començat, es va ensorrar aquell intent. Des d’aleshores, no hem parat de trucar totes les portes que hem pogut per mirar de desencallar aquesta situació.’ Per al dirigent palestí, el conflicte principal rau en la ‘política colonial d’assentaments’ israelians, que ‘impedeix l’enteniment’ entre els dos pobles. ‘Israel es nega a parlar de les condicions raonables per a la pau’, ha criticat Abbas, que ha recordat que informes de les Nacions Unides i d’altres entitats independents ‘mostren la realitat cruel d’aquesta pràctica de construcció de nous assentaments al territori’ palestí.

‘Ens han confiscat la terra, l’aigua i els drets’

Abbas també ha denunciat ‘l’assetjament de la ciutat santa de Jerusalem per impedir que els palestins hi puguin accedir’, i també ‘la guerra d’agressió amb bombardejos constants contra hospitals, mesquites, universitats, escoles i tota mena de serveis socials als territoris palestins’. La situació actual, ‘amb la imposició de noves condicions per a un acord de dos estats, que té un consens internacional important ‘, amenaça segons Abbas l’existència mateixa de l’Autoritat Nacional Palestina. ‘Israel ha estat qui ha decidit confiscar les nostres terres, la nostra aigua i els nostres drets’, ha denunciat el dirigent palestí.

Una bona part de l’assemblea general de l’ONU ha interromput amb aplaudiments diversos moments de l’històric discurs del president de l’Autoritat Nacional Palestina. Un d’ells, quan Abbas ha fet una referència al discurs que havia fet el seu predecessor, Iàsser Arafat, a la mateixa tribuna:’No deixeu que la branca d’olivera caigui de les meves mans’.

Reconeixement de Palestina amb Cisjordània, Jerusalem Est i la Franja de Gaza

També ha fet referència a l’acceptació, per part dels palestins, l’any 1974 d’un estat amb tan sols un 22% del territori històric de Palestina, i ha declarat que ‘va ser una concessió molt gran pel poble palestí’. Abbas ha reclamat ‘el reconeixement de l’estat de Palestina amb tot el territori de Cisjordània, amb Jerusalem Est com a capital, i la Franja de Gaza’ i ha dit que per arribar ‘a aquesta pau’ calia ‘alliberar també els presoners polítics, els lluitadors per la llibertat’.

Disposició a negociar, amb condicions

En el seu discurs, Abbas ha mostrat la seva disposició a tornar a negociar ‘partint des acords ja presos i de l’aturada dels assentaments colonials’. I és que la fi de la construcció d’aquests assentaments és un dels punts claus per als palestins per assolir la pau. ‘Si portem el reconeixement de l’estat palestí en aquest fòrum és perquè reconeixem les vies polítiques per a la resolució del conflicte i perquè no volem deixar de banda Israel en aquesta resolució’, ha declarat, i ha ofert la seva mà ‘al govern d’Israel i al poble israelià per trobar una convivència en pau’.

El moment de la primavera palestina

‘Estem preparats per a la immediata independència. No crec que sigui raonable que se’ns impedeixi el reconeixement de l’estat palestí’, ha dit en referència al veto dels Estats Units a l’acceptació de Palestina com a estat membre de l’ONU. ‘Les negociacions, però, no serviran de res mentre continuï l’ocupació de l’exèrcit al nostre país amb la intenció de modificar-ne la demografia i imposar noves condicions per negociar’, ha precisat. En aquest sentit, s’ha demanat si ‘el món permetrà que Israel continuï ocupant el territori i romangui per sobre de la llei’.

‘Sóc aquí per dir que ja n’hi ha prou després de tants anys de patiment. Ha arribat l’hora de la independència de Palestina, de la llibertat del seu poble. Ha arribat el moment de la primavera palestina. Ha arribat l’hora que els nens i les nenes del nostre país puguin dormir tranquils sense témer el pitjor’, ha dit Abbas, que ha insistit que els palestins volen viure en llibertat en una terra sobirana i independent’. Per això Abbas ha demanat formalment al consell de seguretat de l’ONU que voti a favor de l’ingrés de Palestina i que els estats que encara no hi han fet reconeguin l’estat palestí.

‘El vostre suport a l’ingrés de Palestina com a membre de ple dret és el millor pas per a la pau al Pròxim Orient’, ha conclòs el Mahmud Abbas. Milers de palestins han seguit des de pantalles gegants el seu discurs.

Una petició que no prosperarà al consell de seguretat

La petició no prosperarà perquè els EUA, que és un dels països del consell de seguretat amb dret de vet, ja ha dit que la vetaria. I és que perquè prosperi la petició, cal el vot favorable de com a mínim nou dels quinze membres del consell de seguretat i cap vet. El consell és format per cinc membres permanents amb dret de vet (EUA, França, la Gran Bretanya, Rússia i la Xina) i deu de no permanents (Alemanya, Bòsnia-Hercegovina, el Brasil, Colòmbia, Gabon, l’Índia, el Líban, Nigèria, Portugal i Sud-àfrica). El vet ja anunciat dimecres pel president dels EUA, Barack Obama, impedirà doncs que tiri endavant la demanda d’Abbas.

Malgrat el revés anunciat al consell de seguretat, l’ANP pot traslladar posteriorment la petició a l’assemblea general de l’ONU, on sí que té assegurat el vot favorable de tres quartes parts dels cent noranta-tres estats membres a la creació d’un estat palestí amb les fronteres anteriors al 1967 i capital a Jerusalem est. Des de l’any passat, amb l’aturada de les converses de pau amb Israel, les autoritats palestines han dut a terme una nova estratègia diplomàtica consistent a demanar país a país el suport al reconeixement de Palestina com a estat independent. Segons l’ANP, ara mateix ja hi ha cent vint-i-sis països favorables.

Si una majoria de l’assemblea general de l’ONU aprovés la sol·licitud, no hi hauria reconeixement de ple dret de Palestina, però segurament sí que se li milloraria la situació actual a l’ONU i passaria de ser mera entitat observadora a estat no membre observador, un estatus com el que hi té actualment el Vaticà. Des d’aquesta posició, que reforçaria el pes de l’ANP en eventuals converses de pau amb Israel (encallades des de fa un any), no és descartable que s’obrin les portes a Palestina a la participació en agències de l’ONU com el Tribunal Penal Internacional, on podria engegar demandes penals per possibles crims de guerra d’Israel.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any