El consell d’administració de RTVE revocarà avui l’accés a l’edició dels informatius

  • Els treballadors demanen la dimissió dels consellers que van permetre l'acord · CiU i PP van anunciar que rectificarien la decisió

VilaWeb
Redacció
23.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La decisió del consell d’administració de Ràdio Televisió Espanyola d’intervenir els continguts de les notícies abans de ser emeses, la revocaran avui els mateixos consellers que la van aprovar. Els membres designats pel PP i CiU han reconsiderat la decisió, en vist de la polèmica suscitada, i a la reunió d’avui se’n desdiran.

 

Els treballadors de RTVE van decidir ahir en assemblea demanar la dimissió dels membres del consell d’administració que van aprovat la proposta d’accés als continguts de les notícies, tant els que hi van votar a favor com els que es van abstenir. Aquesta és la decisió consensuada malgrat que el consell de RTVE ja havia anunciat que anul·laria aquest acord. La mesura permetria que els consellers veiessin el contingut de les notícies abans d’emetre-les, un atac a la llibertat d’expressió i una porta oberta a la censura, segons els treballadors.

CiU es va fer enrere, tal com va explicar ahir a VilaWeb Josep Manuel Silva, membre del consell per CiU, que reconeix que ‘va ser una decisió equivocada’ i que per això demà demanarà que es rectifiqui l’acord.

Silva insisteix que no té ‘cap interès a intercedir en la feina dels periodistes’ i que va entendre que votava ‘per tenir accés simplement a la informació que genera els informatius’ i no li va semblar que això tingués més transcedència. ‘Però vista la interpretació que se n’ha fet’, diu Silva, ‘he de reconèixer que ens vam equivocar’. El representant de CiU al consell d’administració de RTVE diu que entén ‘la sensibilitat que hi ha pel control polític sobre la tasca periodística’ i que l’accés aprovat ahir ‘pot implicar  la possibilitat d’editar o canviar continguts’. Per això, i malgrat insistir que va votar a favor perquè no considerava que la decisió tingués més transcendència, demà constatarà que ‘el consell es va equivocar’ i rectificaran la decisió.

Per la seva banda, el membre del consell en representació d’Esquerra, Francesc Bellmunt, ha explicat a VilaWeb que també corregirà la seva abstenció, però considera que se n’ha fet un gra massa d’una mesura que ‘no es pot equiparar en cap cas amb la censura’. Bellmunt explica que va viure i treballar en temps de franquisme i troba ‘molt arriscat parlar de censura en un cas com aquest. És absurd’. Bellmunt diu que la censura és poder imposar i obligar a retirar uns continguts determinats, ‘i això no ho podem fer els membres del consell tan si tenim la informació prèvia dels continguts dels informatius com si no’. ‘Hi pot haver pressions, però no censura. I les pressions hi són igualment per part d’aquells partits amb prou força per fer-les. Més de mil treballadors tenen accés al sistema d’edició dels informatius i els partits grans tenen prou influència per tenir-hi accés.’ Bellmunt recorda que amb el sistema actual ‘som els petits els que en surtim perjudicats’.

El representant de CiU i els quatre del PP van votar a favor de l’accés al sistema d’edició dels informatius. I l’abstenció dels dos del PSOE, el d’ERC i el de CCOO en va permetre l’aprovació. IU i UGT s’hi van oposar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any