Obama s’oposa al reconeixement de l’estat palestí per l’ONU

  • 'No hi ha dreceres per aconseguir la pau', afirma en la seva intervenció a l'Assemblea General de les Nacions Unides · Sarkozy proposa per a Palestina l'estatus d'estat observador

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.09.2011 - 19:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president nord-americà, Barack Obama, ha avisat en la seva intervenció a l’Assemblea General de les Nacions Unides que l’estat palestí s’aconseguirà només amb negociacions amb Israel i que ‘no hi ha dreceres per a la pau’ en el Pròxim Orient. Ban Ki Moon també ha demanat que el conflicte es resolgui amb un acord negociat entre els dos països. El president francès, Nicolas Sarkozy, ha proposat a l’assemblea que Palestina esdevingui un estat observador a l’organisme.

‘Estic convençut que un conflicte que ha durat tantes dècades no es resoldrà amb dreceres. La pau no arribarà per declaracions ni resolucions a l’ONU’, ha dit Obama, en referència al pla del president palestí, Mahmud Abbas, de sol·licitar el reconeixement de l’estat palestí al Consell de Seguretat de l’organisme.

‘Al cap i a la fi, són els israelians i els palestins, no pas nosaltres, els que han d’arribar a un acord sobre les qüestions que els divideixen: les fronteres i la seguretat, els refugiats i Jerusalem’, ha afirmat.

Obama es reunirà avui per separat amb Abbas i amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, per mirar de recuperar el camí de les negociacions bilaterals i evitar que se sotmeti la sol·licitud de reconeixement dels palestins al Consell de Seguretat. En cas de no evitar-ho, Obama ha deixat clar que vetarà qualsevol intent de reconeixement per una via que no sigui la negociació amb Israel.

En relació a la resistència a la negociació dels israelians, Obama ha dit: ‘Israel ha de saber que qualsevol acords conté una assegurança sobre la seva seguretat i els palestins mereixen saber quina serà la base territorial del seu estat’.

El secretari general de l’ONU, Ban Ki Moon, ha demanat que el conflicte entre israelians i palestins es resolgui amb un acord negociat. Ban Ki Moon ha obert la sessió de l’Assemblea General amb un discurs en que ha demanat superar l’estancament de les negociacions al Pròxim Orient. Ha afegit que ‘Israel necessita seguretat’ i que ‘els palestins mereixen un estat’.

El president francès, Nicolas Sarkozy, cerca una posició intermèdia i ha proposat que Palestina esdevingui un ‘estat observador’ a l’ONU, enlloc de l’estatus d’estat membre, com reivindica Abbas. ‘Qui pot dubtar que un vet en el consell de seguretat no engendrarà un període de violència al Pròxim Orient?’, ha preguntat Sarkozy, que proposa pels palestins un estatus com el del Vaticà i el que havia tingut Suïssa. Sarkozy també ha instat palestins i israelians a reprendre les negociacions amb un calendari precís: ‘un mes per tornar a seure a la taula, sis mesos per posar-se d’acord sobre les fronteres i la seguretat, i un any per tancar un acord definitiu’.

El Brasil diu que és l’hora d’un estat palestí

La presidenta del Brasil, Dilma Roussef, ha demanat ser membre permanent del Consell de Seguretat en l’obertura de l’Assemblea General de l’ONU. A més, considera que ‘ha arribat l’hora de tenir representada Palestina com a membre de ple dret’. Afirma queel reconeixement ‘ajudarà a aconseguir una pau duradora al Pròxim Orient’. ‘Només una Palestina lliure i sobirana podrà atendre les demandes de seguretat d’Israel’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any