Iniciativa del Poble Valencià confia que Equo ratificarà aquesta setmana la incorporació a Compromís

  • El partit ho va aprovar ahir i va elegir Cristina Domingo, portaveu d'Equo, primera representat d'Inciativa a les llistes de Compromís

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Iniciativa del Poble Valencià confia que Equo validarà en les seves assemblees d’aquesta setmana els acords aprovats ahir en el consell del partit, entre els quals destaca la incorporació d’Equo a la candidatura de Compromís en les eleccions espanyoles del 20 de novembre. ‘Estem molt satisfets i confiem que no hi haja sorpreses’, va dir ahir la diputada de Compromís i dirigent d’Iniciativa, Mireia Mollà, en declaracions a VilaWeb, i ha recordat que la majoria de militants d’Iniciativa són també membres d’Equo.

En el consell d’ahir el partit també va votar Cristina Domingo, portaveu d’Equo a València i també militant d’Iniciativa, com a primera representant del partit a les llistes de Compromís per València. Per Alacant s’ha elegit Aitana Mas, regidora de l’ajuntament de Crevillent, i, per Castelló, David Sánchez, que en les municipals va ser l’alcaldable de Compromís a Onda. Tots ells són, també, membres d’Equo. Els altres candidats per València, entre els quals destaquen l’ex-diputada al congrés espanyol Isaura Navarro i Paco Garcia, han quedat en segona i tercera posició, respectivament.

Ara Equo ha de ratificar tant l’acord d’incorporar-se a Compromís com la designació de Domingo com a representant a les llistes. Segons que explica Mollà, aquest acord queda circumscrit únicament en el País Valencià i Equo concorrerà en solitari on en coalició amb altres formacions a la resta de l’estat espanyol. En cas que Equo refusés la incorporació a Compromís, hipòtesi poc probable, Iniciativa concorreria de nou a les eleccions amb Compromís però hauria de cercar un altre nom per a encapçalar la representació del partit a les llistes.

Controvèrsia pel nom de la coalició

Una de les qüestions més espinoses, però, és el nom corporatiu que prendrà la coalicio amb la incorporació d’Equo a Compromís. Segons l’acord aprovat ahir al congrés d’Iniciativa el nom formal seria Bloc – Iniciativa del Poble Valencià – Verds – Equo – Coalició Compromís i el nom de campanya seria Coalició Compromís – Equo. Queda per veure fins a quin punt el Bloc accepta aquesta nomenclatura, que durant els mesos de negociació ha estat objecte de controvèrsia. Amb tot, Mollà s’ha mostrat convençuda sobre les possiblitats de l’acord i ha recordat que l’esperit de Compromís és el de mantenir la línia positiva adoptada a les autonòmiques i el d’obrir la coalició a noves sensibilitats com les d’Equo.

D’altra banda, Mollà destaca que la incorporació d’Equo a Compromís té uns beneficis electorals clars. D’una banda, diu, obre encara més la porta de la coalició a comarques castellanoparlants i, de l’altra, dóna més pes a l’ecologisme dins de la coalició, ‘un valor clarament a l’alça i molt actual’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any