Decepció al País Basc per la condemna d’Otegi

  • L'audiència espanyola el condemna a deu anys de presó, juntament amb Rafa Díez · Demà es fa una manifestació a Sant Sebastià i dilluns, una concentració a Barcelona

VilaWeb
Redacció
16.09.2011 - 17:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La condemna de l’Audiència espanyola (sentència, en pdf) a l’ex-portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, i l’ex-secretari general del sindicat LAB, Rafa Díez Usabiaga, a deu anys de presó per pertinença a banda armada en grau de dirigents ha causat estupefacció i decepció al País Basc. El tribunal considera que Otegi i Díez van provar de reconstruir ETA a través del projecte Bateragune. PNB, Bildu i el president basc, Patxi López (PSE), han expressat la seva sorpresa ‘quan la majoria de la societat basca pensa que estem tancant el cicle del terrorisme’.

El PNB ha assenyalat que la sentència constitueix un ‘pas enrere en la normalització de la convivència al País Basc’ i un ‘absurd polític i judicial’. La formació recorda que no tot és ETA dins l’esquerra abertzale, com ho demostren els ‘desmentiments públics de dirigents abertzales i diverses decisions judicials’. A més, diu: ‘En l’origen dels fets d’aquest procés es fa palesa una clara vulneració del dret de reunió’. Per això insisteixen en la necessitat d’obrir un nou temps que ‘tanqui les trinxeres establertes durant anys’.

El diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano (Bildu), ha mostrat la ‘decepció i indignació’ per la sentència de l’Audiència espanyola i l’ha qualificada de ‘pal a les rodes’ a la pau i la normalització política. Per això ha demanat si Espanya ‘vol de veritat dur a terme la dinàmica de normalització política cap a la pau’, ja que aquestes sentències no ho faran pas. ‘Algú ha de donar-ne una explicació’.

El president basc, Patxi López (PSE), ha dit que entenia que la sentència hagi pogut ‘generar sorpresa i frustració en alguns sectors de la societat basca’ tenint en compte el context actual. ‘Entenc que, quan la majoria de la societat basca pensa que estem tancant el cicle del terrorisme i de la violència en aquest país, no tothom pot comprendre aquesta sentència’.

Manifestacions i concentracions

Ja fa unes quantes setmanes que l’entorn dels presoners polítics bascos va convocar una manifestació per aquest dissabte a Sant Sebastià. Després de l’anunci de la condemna, la manifestació pot esdevenir un clam popular per la llibertat dels condemnats avui i per a una resolució ferma del conflicte amb l’estat espanyol.

A més, algunes plataformes solidàries amb el poble basc han convocat dilluns a les 20.00 una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar el rebuig de la societat catalana a la sentència contra els cinc dirigents de l’esquerra abertzale.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any