Ramon Térmens: ‘Dauder era un actor d’una humanitat brutal’

  • El director cinematogràfic parla de l'actor, que havia participat en tots els seus films

VilaWeb
Redacció
16.09.2011 - 12:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En Jordi per mi ha estat una de les persones que més m’han ajudat, perquè ell va ser actor de les tres pel·lícules que he dirigit. De fet, és l’únic actor que surt a les meves tres pel·lícules, tant a ‘Joves’ (2004) com a ‘Negre Buenos Aires’ (2009) i ‘Catalunya Über Alles’ (2011), i realment la feina que va fer en totes tres és extraordinària.

No cal dir que era un actor impressionant, però més enllà d’això el seu compromís era increïble. Per exemple, a ‘Catalunya Über Alles’ es va entestar a fer la pel·lícula perquè s’hi havia compromès. Malgrat que els metges li havien desaconsellat que vingués, ell va fer un esforç increïble per ser-hi. A part, va intentar que res del que li passava –en aquell moment estava en un procés de quimioteràpia– es notés a la pantalla i ho va donar tot, com sempre. Era un actor d’una humanitat brutal.

Sincerament, l’únic que em sap greu és que no hagi pogut veure el film acabat. La notícia és devastadora, a nivell personal, perquè m’hauria agradat presentar-lo amb ell, perquè va ser el primer a llegir-ne el guió i a creure-hi. En el fons, ara quan comencem tot just l’aventura de llançar la pel·lícula al carrer, el fet que s’hagi mort és un drama.

Però, en fi, jo crec que ell era un lluitador i fins a l’últim segon tenia una mà de projectes increïbles. L’últim cop que el vaig veure va ser a Madrid, on vam fer un doblatge d’algunes escenes seves, i tenia un munt de projectes, era al·lucinant. Recordo que el vaig haver d’ajudar a pujar al taxi mentre em parlava de fer obres de Beckett a Irlanda. Aquest era en Jordi Dauder, un paio incansable, un treballador nat, un revolucionari al 100%. El recordo anant per Buenos Aires amb la samarreta de la República: la gent l’aturava pel carrer per preguntar-li quina bandera era i ell els ho explicava. Era molt gran, en tots els sentits.

Ramon Térmens és director i autor de ‘Catalunya Über Alles‘, el darrer film on va treballar Dauder i que s’estrena el 30 de setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any