Somescola es felicita per l’èxit aclaparador de les concentracions a les places

  • Milers de ciutadans reproven l'atac contra la immersió lingüística davant les cases de la vila catalanes · Moltes escoles van penjar cartells en favor de la immersió el primer dia de curs

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.09.2011 - 14:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma Somescola.cat ha celebrat avui ‘l’èxit aclaparador’ de les concentracions en defensa de la immersió lingüística fetes ahir d’aquest dilluns i ha considerat que és l’acte en defensa de la llengua més important dels darrers trenta anys (vídeo de la concentració de Barcelona, amb declaracions de manifestants i polítics, i vídeo de la lectura del manifest). Josep Maria Cervelló, un dels portaveus de la plataforma i membre del sindicat USTEC·STEs, ha destacat el fet que totes aquestes concentracions sorgissin de la societat civil i no de l’àmbit institucional o polític. ‘Per primera vegada, sense l’ajut institucional ni polític, sinó per si sol, es proposa al país una acció contundent en defensa de la llengua a diferents punts del territori; i el país respon amb escreix’.

Amb el lema ‘Per un país de tots, l’escola en català’, les places de totes les capitals de comarca i també d’altres pobles i ciutats es van omplir ahir per reprovar la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que imposa a la Generalitat que adopti mesures, d’ací a dos mesos, perquè el castellà també sigui llengua vehicular de l’escola. A més, moltes escoles van penjar ahir un cartell amb el mateix lema (vídeo de la convocatòria).

Polítics de diversos partits i crits en favor del català i de la independència

En la concentració de Barcelona, amb uns cinc mil participants segons l’organització, hi van acudir el batlle Xavier Trias, Oriol Pujol (CiU), Joan Herrera (ICV), Anna Simó (ERC), Jaume Collboni (PSC), Josep Maria Àlvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CC OO); també gent de la CUP, Solidaritat i Reagrupament. El manifest va ser llegit per una alumna, un pare i una mestra (vídeo). La plaça va cridar unànimement en favor de la immersió i de la independència.

Davant la Paeria de Lleida, s’hi aplegaren mig miler de manifestants, entre els quals representants del govern, de la diputació i de la Paeria, de tots els partits polítics –llevat del PP–, de sindicats, d’àmbit educatiu, cultural, civil… La concentració, en què també es va llegir el manifest unitari, es va acabar amb el cant de ‘Els Segadors’.

Més de cinc-cents ciutadans van respondre a la crida de Somescola a la plaça del Vi de Girona. Amb la voluntat d’implicar-hi tota la comunitat educativa, el manifest es va llegir també a tres veus: un alumne, un representant de les AMPA i un professor. La portaveu de la plataforma, Dolors Reig, va dir que les mocions que aprovaven els ajuntaments els donaven ales a l’hora de fer sentir la seva veu.

A Tarragona, prop de set-centes persones es van concentrar a la plaça de la Font, amb pancartes que defensaven el model vigent d’immersió lingüística i tot d’estelades. La concentració, que va durar poc més de vint minuts, va agrupar una bona part dels polítics del consistori i representants dels sectors econòmics i culturals de la ciutat. La concentració es va acabar amb ‘Els Segadors’ cantat per l’agrupació els Sacaires i amb crits en favor de la independència de Catalunya.

A Manresa s’hi aplegaren prop d’un miler de manifestants, que també van acabar cantant ‘Els Segadors’. Al final, un aplaudiment es va allargar uns quants minuts.

A la plaça Major de Vic, s’hi van aplegar uns quants centenars de ciutadans, entre pares i alumnes, que van donar suport a la crida d’Òmnium Cultural d’Osona i Somescola. La directora del Consorci per la Normalització Lingüística d’Osona, Dolors Solà, va dir: ‘La llengua és un element d’integració social molt important i és la columna vertebral de cohesió social del país.’ Dos mestres, dos alumnes i una mare van llegir el manifest. El cant de ‘Els Segadors’ i crits d’independència van posar el punt final a la concentració.

La plaça de l’Ajuntament d’Igualada es va omplir amb més de sis-cents manifestants. Entre aquests pares, alumnes i representants de sindicats i polítics. El batlle d’Igualada, Marc Castells, es va declarar molt satisfet de la resposta ciutadana a la concentració, perquè ‘la llengua és irrenunciable’. Els Moixiganguers d’Igualada van aixecar un pilar de quatre per tancar l’acte, just abans del cant de ‘Els Segadors’.

Més activitats en favor de la immersió

La plataforma també va avançar ahir un seguit d’activitats previstes per al Dia Europeu de les Llengües, el 26 de setembre, com ara aquestes: una acció pedagògica als centres perquè els alumnes entenguin la importància de la llengua, per exemple, fent una mateixa unitat didàctica a totes les escoles; una mena de concurs perquè tots els estudiants elegeixin la seva paraula catalana preferida i facin dibuixos i murals que s’hi inspirin. La idea és que els alumnes siguin conscients de la importància de la llengua per al país, com a element de cohesió social.

Segons que van explicar la setmana passada els representants de la plataforma, tots els actes i el manifest (que ja han signat més de trenta mil internautes) es fan per deixar palès que la societat catalana dóna suport al model actual en què el català és la llengua vehicular, un model que funciona sense entrebancs, en què no hi ha discriminacions i que és una via per a garantir la cohesió social.

Mocions als ajuntaments

Somescola.cat també va demanar que tots els ajuntaments convoquessin un ple extraordinari per a aprovar la moció proposada per la plataforma en defensa del model d’immersió lingüística i contra la decisió del TSJC. La moció no és nova, és a la pàgina web de l’organització des de l’abril, motivada per les sentències del Tribunal Suprem espanyol del desembre de 2010. La setmana passada, alguns municipis ja van es van afanyar a aprovar mocions en aquest sentit, com els de Barcelona, Sant Cugat del Vallès i Peramola (Alt Urgell).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any