El govern acusa Garcia Albiol d’incomplir la llei a Badalona

  • Mas: 'La Diada s'ha de celebrar amb tots els símbols i tota la dignitat' · Entitats i partits impedeixen que Badalona es quedi sense Onze de Setembre

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.09.2011 - 13:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Diada s’ha de celebrar amb tots els símbols i amb tota la dignitat, i qui ho hagi d’entendre, que ho entengui i que escolti’, ha dit el president de la Generalitat, Artur Mas, referint-se la decisió del batlle del PP a Badalona, Xavier Garcia Albiol, de suspendre l’ofrena floral i el discurs institucional de l’Onze de Setembre, un fet sense precedents des del restabliment de la democràcia. Mas ha afegit que la Diada s’ha de celebrar ‘amb respecte a les lleis d’aquest país’, tot recordant que la primera llei que es va aprovar al Parlament, per unanimitat, fou la que va crear la Diada.

Per la seva part, el portaveu del govern, Francesc Homs, ha qualificat d’error l’actitud de Garcia Albiol. L’ha acusat de crear una polèmica innecessària sobre la diada. La decisió de Garcia Albiol ha generat una gran resposta de partits i entitats en poques hores, que faran possible la celebració de la diada amb l’organització de nombrosos actes.

Homs ha recordat a Albiol que hi ha una llei, aprovada per unanimitat del Parlament, que estableix quins són els símbols nacionals. ‘Ja que els del PP són tan aficionats a complir lleis, també ara ho haurien de fer’, ha declarat Homs. I ha afegit: ‘Les lleis són per complir-les, i encara més per part dels poders públics’.

Desenes d’actes per celebrar la Diada

Amb el lema ‘Badalona tindrà Diada, digui el que digui l’alcalde’, la Comissió Onze de Setembre de Badalona, que aplega un grup d’entitats, partits i ciutadans de la ciutat, s’han unit per organitzar els actes de la Diada Nacional a Badalona en un manifest pel qual s’han multiplicat els suports. La Federació Llull, per exemple, donarà suport total a l’ofrena que Òmnium Cultural del Barcelonès Nord farà a les onze del matí a la Plana, a Badalona, entre d’altres actes. No en va, a l’ofrena hi assistiran la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, el president d’Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, i el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu. Tots els partits de la ciutat, amb l’excepció del PP, ja han dit que també hi assistiram.

L’agrupació d’entitats denuncia ‘el marcat caràcter autoritari i espanyolista’ d’Albiol, de qui asseguren que ‘de mica en mica va mostrant el seu autèntic caràcter’. I condemna així que el batlle no hagi cedit els permisos necessaris per realitzar les activitats previstes per aquest dissabte, tot i que deixa clar que les mantindrà. En aquest sentit, fa una crida als veïns ‘a no deixar-se atemorir per l’actitud de l’alcalde i de l’Ajuntament en una Diada tan significativa pel nostre país’. Un dels actes més simbòlics organitzats per entitats i que també ha rebut suports diversos al llarg del dia d’avui serà la recreació a la platja de Badalona del trencament del setge de 1714, que tindrà lloc aquesta nit.

No despenjar la bandera espanyola i retirar la paraula ‘nacional’

Garcia Albiol justifica la seva decisió dient que l’oposició del PSC, CiU i ICV-EUiA havia anunciat que no participaria en els actes organitzats pel govern municipal, en senyal de protesta pels canvis introduïts. A diferència dels darrers anys, la bandera espanyola que presideix l’ajuntament no es despenjarà i el terme ‘nacional’ ha desaparegut de tota la documentació oficial relativa als actes de la Diada. ‘No té sentit mantenir els actes institucionals quan els qui formen part de la institució no hi volen participar’, diu Garcia.

Els partits de l’oposició havien anunciat aquesta setmana que no participarien en els actes institucionals perquè estaven en desacord amb el to que el nou govern del PP havia donat a aquesta celebració. Ahir van criticar amb duresa Albiol per la suspensió dels actes institucinals perquè ell no hi va participar mai com a regidor en anys passats.

Per tot plegat, es preveu que els actes de la Diada a Badalona, tant els de dissabte com els de diumenge, apleguin ciutadans d’arreu del país i un bon nombre d’autoritats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any