El govern balear diu que vol equiparar català i espanyol a l’escola

  • Vol fer un canvi normatiu 'abans no ens hi obligui cap sentència'

VilaWeb
Redacció
10.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Educació i Cultura i portaveu del govern balear, Rafel Bosch, va anunciar ahir que l’executiu autonòmic prepararia durant el curs que ve el canvi normatiu necessari per tal que català i espanyol siguin, tots dos, llengües vehiculars a l’escola. Bosch, que no en va donar més detalls, es va limitar a dir que calia fer-ho ‘abans no ens hi obligui cap sentència’, en referència a l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa a la Generalitat l’obligació d’incorporar l’espanyol com a llengua vehicular a l’ensenyament.

A la pràctica, el govern preveu substituir el decret de mínims, que estableix que com a mínim el 50% de les assignatures s’han de fer en català, per un altre que permetrà que cada centre estableixi un projecte lingüístic triat pels pares. Això impediria un sistema d’immersió lingüística generalitzat a Balears, que ara s’aplica en un 80% dels centres públics, i, de fet, implicaria una reducció dels centres que apliquen aquest sistema.

Bosch va dir que ‘el problema és que la immersió és un sistema constitucionalment vàlid, però confronta amb el fet que les dues llengües cooficials han de ser vehiculars’. ‘Aquí no hi ha sentència però podria haver-n’hi i que es donàs aquesta circumstància’, va afegir, i va avisar de la necessitat de ‘revisar el decret que regula l’ensenyament de les llengües’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any