Solidaritat presenta una ILP per a blindar la immersió lingüística

  • López Tena diu que la mobilització popular necessita una resposta jurídica · Mas: 'El sistema d'immersió lingüística no canviarà'

VilaWeb
Redacció
07.09.2011 - 14:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Solidaritat Catalana per la Independència ha presentat avui una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) titulada ‘Salvar l’ensenyament en català‘ (pdf). El partit, conscient de les dificultats de presentar una proposició de llei prèviament negociada amb els altres grups, ha optat per aquesta via. ‘En aquests moments ha de ser la societat civil qui lideri la mobilització’, ha dit el secretari general del partit, Uriel Bertran, i ha explicat que Solidaritat ha passat a l’acció perquè no pot ser que es contagiï aquest ‘patriotisme lacrimogen i no es faci cap acció política’. A partir de demà mateix, el partit mobilitzarà milers d’adherits i simpatitzants per a recollir el màxim nombre de signatures possible.

El diputat Alfons López Tena ha explicat que el fet que es faci a través d’una ILP facilita, a més, que el tràmit sigui molt ràpid, car un cop entrada la iniciativa al registre del parlament, la mesa té quinze dies per pronunciar-se sobre la seva admissió. Segons el reglament, un cop admesa, hi ha quatre mesos més per a recollir signatures arreu del país. López Tena també ha dit que la mobilització ciutadana necessita una resposta jurídica perquè sigui efectiva i ha assegurat que la ILP que han presentat és la millor via per assolir-la.

D’entre les demandes del text articulat, destaca que el català sigui l’única llengua vehicular del sistema educatiu, que els estudiants universitaris tinguin dret a cursar totes les assignatures en llengua catalana i que la llengua d’acollida dels estudiants nouvinguts sigui el català. El partit també recorda que en qualsevol moment pot arribar la sentència del Tribunal Constitucional sobre la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), recorreguda pel PP. I per això cal aprovar prèviament una llei que blindi la immersió, com a mínim perquè la sentència del TC no tingui efectes immediats.

Mas: ‘El sistema d’immersió lingüística no canviarà’

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat que el govern no pensa canviar de cap de les maneres el sistema d’immersió arran de la interlocutòria del TSJC. ‘No canviarà el sistema de normalització ni el sistema d’immersió a Catalunya, tret del dia que les majories socials i polítiques siguin absolutament diferents de les d’ara’, ha dit a RAC-1. ‘Un jutge no es pot carregar la llei d’educació perquè no està recorreguda’, ha afegit Mas. ‘Qui toca els nassos als espanyols amb el castellà i als francesos amb el francès? Per què ens han de tocar els nassos amb el nostre idioma? Porten segles tocant-nos els nassos amb el català’, s’ha queixat Mas.

El portaveu del govern, Francesc Homs, va dir que el sistema d’immersió continuaria ‘peti qui peti’. I va dir que hi havia ‘raons democràtiques, jurídiques i pedagògiques de pes per pensar que la immersió lingüística ha de continuar garantida’. ‘Tots els problemes que puguin venir els entomarà el departament i no els traslladarem a la comunitat educativa’, va afegir Homs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any