Notícies

Dijous  08.09.2011  06:00

Andorra celebra la diada de Meritxell, amb la crisi de fons

El cap de govern va avisar ahir, en la salutació tradicional de la diada, del perill d'estancament econòmic del país

Men?ame
 

El dia de la Mare de Déu de Meritxell és la festa nacional d'Andorra, que se celebra amb actes institucionals i religiosos (agenda festiva), amb el centre al santuari de Meritxell. El cap de govern, Toni Martí, en la salutació tradicional de la diada, va apel·lar ahir a l'esforç col·lectiu per a sortir de la crisi actual i evitar l'estancament econòmic.

La celebració de la diada va començar, de fet, ahir, amb la processó de torxes tradicional a Santa Maria de Meritxell i el ball. Avui a migdia l'arquebisbe i copríncep Joan Enric Vives presidirà la missa solemne, amb la intervenció musical pel Cor Nacional dels Petits Cantors Lliures. Tancarà la jornada el Concert de Meritxell, a càrrec de la Jove Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra, a l'Auditori Nacional a Ordino.

La Mare de Déu de Meritxell fou proclamada oficialment patrona de les Valls d’Andorra el 1873 i una quarantena d’anys després, el 1921, fou coronada canònicament. El santuari de Meritxell és situat al terme de la parròquia de Canillo, a més de mil cinc-cents metres d'altura. El santuari antic, d’origen romànic, reformat i ampliat el segle XVII, es va cremar el 1972. A tocar mateix, s'hi dreça el nou temple, del 1976, projectat per l’arquitecte Ricard Bofill, i és aquí que es concentren els actes institucionals i religiosos de la diada.