Els ajuntaments s’afegeixen a la mobilització en defensa de la immersió lingüística

  • Trias diu que no permetrà l'alteració del model lingüístic de l'escola a Barcelona · El govern recorre contra la sentència del TSJC perquè 'hi ha raons jurídiques i de país'

VilaWeb
Redacció
07.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La crida de la plataforma Somescola.cat a tots els ajuntaments perquè aprovin la moció proposada per la plataforma mateixa en defensa del model d’immersió lingüística ja té la primera tanda de respostes. En paraules del batlle de Barcelona, Xavier Trias, l’ajuntament ‘no permetrà l’alteració del model lingüístic vigent a l’escola per posicions intransigents i minoritàries’, segons que va proclamar ahir. I alguns municipis ja han aprovat mocions contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En una declaració institucional (vídeo), Trias va mostrar el seu ‘total desacord amb la decisió del TSJC’ i va assegurar que donarà tot el suport a les accions que emprengui el govern de la Generalitat. Va fer una crida a les entitats a mobilitzar-se en defensa del model, un sistema que ‘ha estat clau en la cohesió social del país’. ‘L’Ajuntament de Barcelona, a través del Consorci d’Educació, garantirà la continuïtat del sistema lingüístic en el conjunt de les escoles de la ciutat i no permetrà l’alteració del model pedagògic’, va afirmar.

Xavier Trias va anunciar que aprovaria la moció presentada per Jordi Portabella (ERC) en defensa del model d’immersió. L’Ajuntament de Barcelona, però, no serà el primer d’aprovar les mocions proposades per Somescola.cat. Ahir ja ho va fer el de Sant Cugat amb el suport de CiU, el PSC, ICV-EUiA i ERC. L’Ajuntament de Peramola (Alt Urgell) també va ser dels primers a aprovar la moció, ahir, en un ple extraordinari.

D’altres municipis ja han anunciat que debatran la moció i la sotmetran a votació en els pròxims plens. És el cas de Girona, Tarragona, Terrassa, Tàrrega, Roses, Cabrils i Olesa de Montserrat, entre més.

El govern recorre la sentència del TSJC perquè ‘hi ha raons jurídiques i de país’

Per la seva banda, el govern català va anunciar ahir que presentarà un recurs a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que dóna dos mesos a la Generalitat perquè inclogui l’espanyol com a llengua vehicular a l’escola. ‘Hi ha raons democràtiques, jurídiques i pedagògiques de pes per pensar que la immersió lingüística ha de continuar garantida’, va explicar el portaveu del govern, Francesc Homs. ‘Tots els problemes que puguin venir els entomarà el departament i no els traslladarem a la comunitat educativa’, va afegir.

‘Tot plegat no respon a un problema real que hi hagi al món educatiu sinó a una polèmica que algunes forces polítiques tenen interès d’accentuar’. Amb tot, Homs no va voler vincular directament la posició del PP en aquest assumpte amb la negociació del pressupost del 2012; no va tancar la porta, doncs, a la possibilitat de pactar amb els populars.

Homs no va detallar quins eren els arguments que la Generalitat esgrimirà per rebatre la interlocutòria del TSJC, però va dir que fins ara el Tribunal Constitucional espanyol havia avalat la immersió lingüística.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any