Fabra exigeix al govern espanyol defensar el corredor mediterrani a Europa

  • Els batlles de dotze capitals de l'arc mediterrani s'han reunit avui a Castelló · Han signat un document que serà subscrit per entitats i institucions de tot el territori

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.09.2011 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Consell, Alberto Fabra, ha exigit al govern espanyol que traslladi el consens institucional, empresarial i polític pel corredor mediterrani a la Unió Europea perquè la infraestructura s’inclogui en la Xarxa Central Transeuropea de Transport. Ho ha dit a la trobada de batlles de dotze capitals de l’arc mediterrani que s’ha reunit aquest matí a Castelló.

Entre els reunits hi ha els batlles d’Alacant, Barcelona, Castelló, Girona, Palma, Tarragona i València, a més dels de Múrcia, Almeria, Granada, Màlaga i Cadis. Els batlles han donat suport a la crida impulsada pel lobby Ferrmed d’unir forces més enllà del color polític per demanar en conjunt la construcció de la xarxa ferroviària de mercaderies i persones que ha d’enllaçar a través de l’alta velocitat tot l’eix mediterrani.

Per això, han signat un decàleg (pdf) que remarca aspectes com ‘la història de fluides comunicacions de transport entre tots els territoris de l’eix mediterrani, des de temps de la Via Augusta romana; la importància del corredor mediterrani en la cohesió d’Espanya i Europa; la rapidesa amb la qual s’arriba al cor d’Europa i la excel·lent situació per recollir productes provinents des del Nord d’Àfrica; el benefici mediambiental que suposa la infraestructura; la concentració poblacional i de riquesa (el 50% de la població de l’Estat i el 44,6% del PIB), i el retorn econòmic situat en un 11%’.

En la seva intervenció, Fabra ha dit: ‘No caben més dubtes i dobles llenguatges, només la certesa que el que anem a construir sigui el prioritari i suposi el benestar de manera més ràpida i doni les màximes possibilitats per ser un estat més pròsper’.

Puigdemont remarca que ‘l’eix és un torrent d’oportunitats per sortir de la crisi i de cohesió social’

El batlle de Girona, Carles Puigdemont, ha definit la ‘cimera de batlles’ en favor del corredor com ‘un crit, un prec, un clam per tal que el govern espanyol prioritzi i lideri la prioritat de la reivindicació del corredor’. Puigdemont ha dit que ‘potser és una mica obvi recordar-ho a aquestes alçades’, i s’ha referit a la infraestructura com ‘un torrent d’economia, un torrent d’oportunitats, un torrent per sortir de la crisi i alhora de cohesió social’. El batlle gironí ha manifestat que aquestes oportunitats ‘no poden quedar desateses’ i ha considerat que des del món local es pot sentit amb més veu la reivindicació.

La trobada, organitzada per l’Ajuntament de Castelló, ha estat clausurada pel president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, i ha comptat amb la presència de representants de diverses institucions socials i econòmiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any