Ja són 15.000 internautes els que s’han afegit al clam de ‘Jo no acato la sentència contra el català

  • Entitats i col·lectius d'ensenyants, units en defensa de la immersió lingüística · El govern presentarà un nou recurs a la interlocutòria · El TSJC dóna dos mesos a la Generalitat perquè el castellà sigui llengua vehicular a l'escola al Principat

VilaWeb
Redacció
03.09.2011 - 19:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) exigint desmuntar en dos mesos la immersió lingüística ha provocat avui tot de crides a la desobediència per totes bandes. La xarxa bull amb el nou atac al català a l’escola i la pàgina de Facebook ‘Jo no acato la sentència contra el català’ ja ha recollit més de quinze mil adhesions a favor de no acatar la sentència. Aquest moviment creix cada minut amb força( més de 30 adhesions) i proposa una reacció activa contra la sentència. Són moltes les propostes que es plantegen, però totes tenen el denominador comú de no acatar la sentència 

El ministre de Justícia espanyol, Francisco Caamaño, ha recordat avui que el Tribunal Constitucional espanyol ja ha avalat en una sentència que el català pot ser la llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. El ministre ha subratllat que la interlocutòria emesa aquest divendres pel TSJC es refereix a un cas concret i ha deixat clar que les lleis catalanes ‘són constitucionals’. En referència al termini de dos mesos que ha donat el TSJC al govern català perquè inclogui el castellà com a llengua vehicular, Caamaño ha dit que ‘la justícia no dóna ultimàtums, dicta sentències’.

Recurs de la Generalitat

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar (vídeo) ahir que presentarà un recurs a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dóna dos mesos de termini a la Generalitat perquè apliqui les mesures necessàries perquè el castellà sigui llengua vehicular a l’escola, aplicant així la sentència del desembre del 2010 del Tribunal Suprem (TS). El nou cop judicial contra el català a l’escola va encendre les associacions de pares, les entitats cíviques, els sindicats i alguns partits, que reclamen no fer més passos enrere i desobeir el dictat del tribunal.

La consellera Rigau va explicar que el departament ja va enviar un document al TSJC sobre l’ús del castellà on donava raó motivada de la seva posició el passat juliol, però el tribunal va considerar que es mantenia l’incompliment de la sentència del TS. Rigau va remarcar que presentaran el recurs amb la lleialtat institucional que correspon, diu, a la Generalitat, però que mantindran el compromís amb l’immersió lingüística.

La consellera va afirmar que el model d’immersió és un patrimoni col·lectiu com a país que ha garantit la cohesió social i va recordar les paraules d’Alexandre Galí: ‘No separeu mai als infants per raó de llengua’.

Òmnium considera que és una decisió sense legitimitat democràtica

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, considera que la decisió dels tribunals d’obligar que el castellà sigui llengua vehicular a l’ensenyament pot ser legítima des del punt de vista judicial però no des del punt de vista democràtic. ‘El model educatiu català ha estat aprovat al Parlament de Catalunya per un amplíssim consens, és el pacte per l’educació i és el que el poble de Catalunya vol’, va defensar ahir. Per això, Casals va avançar que des d’Òmnium es donarà suport a les escoles perquè segueixin aplicant el model d’immersió lingüística en català com fins ara.

Crides a la desobediència civil de la Federació de Mares i Pares, Esquerra i Solidaritat

El futur president d’ERC, Oriol Junqueras, ha cridat a la desobediència i a continuar aplicant el model d’immersió lingüística previst a la llei, al marge de la interlocutòria del TSJC. Junqueras ha advertit que hi ha un ‘xoc de legitimitats’ entre la voluntat popular expressada en favor de la immersió lingüística i la decisió dels tribunals, però, al seu parer, ha de prevaldre la democràcia. ‘La voluntat democràtica dels ciutadans no pot estar sotmesa ni condicionada a una sentència derivada d’una sentència d’una institució espanyola. Si això és desobediència civil, doncs és desobediència civil’, ha dit.

El diputat de SI, Alfons López Tena, ha instat el govern a ‘encapçalar la desobediència civil’ després de la interlocutòria del TSJC. En un comunicat, López Tena ha demanat a l’executiu català que no compleixi les sentència i no modifiqui res, mantenint íntegrament la immersió. Aquesta interlocutòria, segons ell, és un ‘atac frontal a la dignitat del poble de Catalunya situada en el marc d’una ofensiva espanyolista sense aturador’. En els propers dies, SI presentarà una proposició de llei per blindar el model educatiu català.

La CUP ha fet una crida a la comunitat educativa perquè desobeixi la sentència. Demana a la Generalitat que ‘no s’agenolli davant d’una nova imposició de l’estat’. Considera que ‘l’ús del català com a llengua vehicular de l’ensenyament al Principat s’ha mostrat vàlid com una eina de cohesió social, i a més ha permès la integració dels alumnes nouvinguts provinents d’arreu del món’.

La presidenta de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (FAPAC), Imma Fuya, ha demanat al govern que es faci valer contra la interlocutòria del TSJC i mantingui la immersió lingüística. Fuya diu que la paraula ‘insubmissió pren més sentit que mai’ i no s’ha de fer ‘ni un sol pas enrere’. Fuya ha assegurat que hi ha unitat en la defensa de la immersió i que les veus dissonants són ínfimes. ‘El govern ha d’entomar les seves responsabilitats’, ha insistit Fuya, que ha recordat que hi ha altres sentències que no s’acaten.

La portaveu d’USTEC·STE’s, Rosa Cañadell, creu que no existeix cap problema lingüístic a l’escola. Al contrari, opina que gràcies a la immersió moltes persones han aconseguit un nivell alt de català malgrat que no el parlin en el seu cercle familiar. ‘Tenim un sistema d’immersió lingüística que garanteix, sobretot, que no quedin marginats tots els nens que no tenen el català com a llengua pròpia’. Cañadell espera que la Generalitat faci ‘tot el possible perquè no tiri endavant’.

Per la seva banda, el president del grup socialista al parlament, Joaquim Nadal, va voler deixar clar a través d’un comunicat que el PSC ‘fa costat del govern en la defensa del model lingüístic de les escoles catalanes’.

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha exigit al govern que garanteixi el model d’immersió lingüística a Catalunya. Herrera assegura que hi ha ‘instruments’ per no acatar una sentència que ‘és un disbarat’. Herrera, en aquest sentit, ha demanat una reforma profunda del poder judicial, que és qui ‘ha interpretat d’aquesta manera la sentència del Tribunal Constitucional’.

Els sindicats volen unitat per defensar la immersió lingüística

Els sindicats majoritaris de l’ensenyament van lamentar ahir la interlocutòria del TSJC. Tant USTEC·STEs, com CC OO i UGT demanen unitat en la defensa de la immersió lingüística, que ha donat uns resultats ‘molt bons’ tant pel que fa al coneixement del català i del castellà, com a la ‘cohesió social i la convivència entre ciutadans de diferent origen’.

Somescola.cat demana al govern que no faci ni un pas enrera

La plataforma Somescola.cat refusa la interlocutòria del TSJC i lamenta que ‘la justícia continuï avalant i donant cobertura a la persecució que un reduit nombre d’individus du a terme contra el model lingüístic escolar al nostre país’. En aquest sentit, Somescola.cat denuncia ‘l’actitud antidemocràtica i de manca de respecte d’aquest grup minoritari respecte el consens assolit per les grans majories socials en matèria de política lingüística’.

Somescola.cat espera que el govern català no faci ni un pas enrere en la defensa del català com a llengua vehicular a l’escola i li demana que no cedeixi a la pressió política i judicial espanyola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any